Hur har tonåringar det egentligen i dagens Göteborg? Ett projekt på Burgårdens utbildningscentrum ger några svar på den frågan. Nu har gymnasisternas arbete och funderingar resulterat i en bok, uppläsningar, dans och debatt.

Jonas Fröberg, konstnärlig ledare på Teater Spira, har funderat länge på varför Göteborgs arkitektur ser ut som den gör. 2003 skrev han pjäs om de demokratiska aspekterna på stadsbyggnation.

”Ett laddat ämne”

Det ledde till att han 2006 blev inbjuden till Burgårdens utbildningscentrum för att för att föreläsa och diskutera vem som egentligen bestämmer hur en stad ska se ut.

– Det visade sig vara ett laddat ämne och vi kom in på saker som vilka som bor i förorten respektive innerstad och varför. Då bestämde läraren Catharina Mattson och jag att vi skulle göra ett större projekt av det. Vi lyckades också få pengar från Arvsfonden för att genomföra det, säger Jonas Fröberg.

När han ett par år senare återkom till Burgården och Catharina Mattssons nya klass, som nu går tredje året på barn- och fritidsprogrammet, pratade man mer fritt och Jonas Fröberg noterade att eleverna även i klassrummet grupperat sig efter var man bor.

Om längtan efter kärlek

Det hela ledde till att eleverna tillsammans skrev en bok där de på ett självutlämnande och personligt sätt berättar om sina liv som tonåringar.

– Texterna handlar bland annat om längtan efter kärlek, att känna sig utanför eller annorlunda, att våga stå för sina åsikter och om vad man vågar eller inte vågar berätta för sina föräldrar, säger Jonas Fröberg.

Texten En känsla är ett exempel:
”Jag är nervös!
Jag vet inte varför, känslan sitter i magen. Jag mår inte direkt bra av känslan, den finns nästan alltid där.
Det finns en han! Han jag älskar. Han får mig att må bra, han får känslan att försvinna men inom mig vet jag att känslan alltid kommer att finnas där.”.

Boksläpp på Stadsmuseet 19 maj

Hela klassen BF3B medverkar i boken, som fått titeln Vad du inte vet om mig, och några av dem agerar också skådespelare i föreställningarna med samma namn. Andra har bidragit genom att fotografera, teckna, baka och arbeta med marknadsföring inför uppförandena.

Hittills har man genomfört en föreställning för ungdomar och en för 300 lärare från hela landet. Plus en uppläsning inför 500 personer på Världskulturmuseet.

Officiell bokrelease blir det 19 maj på Göteborgs stadsmuseum. Förutom uppläsning av de skådespelande eleverna kommer då också sju texter att tolkas av dansare från Alströmergymnasiet i Alingsås.

Kvällen bjuder även på ett publiksamtal, som leds av kulturförvaltningens chef Björn Sandmark, om ansvaret för hur ungdomar mår.

Förutom arvsfonden har även kulturnämnden bidragit ekonomiskt till att förverkliga projektet.