Vernissage för vårutställning på Frilagret. “Vårt Göteborg i konsten”. Så heter utställningen som har vernissage på Frilagret den 5 maj. Där visar elever på programmet för Hantverk och produktion på Burgården GS2 målningar, glas och textilier.

De som tar studenten från programmet visar sina examensarbeten och det är glaskonst. Ugglan har Ida Häggström skapat. Foto: Petra Lundgren

I kaféet på Frilagret samsas nu många kända byggnader, platser och statyer från Göteborg eftersom staden fyller 400 år. Det är till exempel Feskekôrka, Göteborgs konstmuseum, Liseberg, Göteborgsoperan och Poseidon. De är gjorda i mosaik eller broderade av 14 elever på programmet för Hantverk och produktion på Burgårdens gymnasiesärskola.

Gillar opera

 Ida Häggström går fjärde och sista året och har valt att skapa bilder som föreställer Göteborgsoperan.

– Jag gillar opera och har varit där många gånger. Det känns bra att ställa ut. Jag har ställt ut tidigare med skolan också.

Premiär på Frilagret

 Eleverna på programmet har en vårutställning varje år. I år är första gången som de visar sin konst i Frilagrets lokaler. En byggnad som inte ligger så väldigt långt därifrån är Feskekôrka. Den har Tara Jahadi, som går sista året, gjort både mosaik och broderi av.

– Det är en jättefin och vacker byggnad. Jag gillar att sy, berättar Tara.

Lurigt att hitta färger

 Madeleine Arkborg går i trean och har skapat Göteborgs konstmuseum i mosaik. Det är en byggnad där hon varit många gånger under sin uppväxt. Hon tycker att det är en tydlig byggnad i staden och att det gick bra att göra den i mosaik.

– Men det var lite svårt att hitta färgerna.

Inspirerats av van Gogh

I ett rum utanför kaféet finns det fler alster att se av eleverna. De har bland annat inspirerats av verk av Vincent van Gogh och gjort så kallade parafraser med akvarell som bas och därefter oljepastell.

Ett kärnämne i utbildningen är naturkunskap och utifrån det har eleverna skapat fåglar. De fyra elever som tar studenten i år visar även upp sina examensarbeten. Det är glasfusing – det vill säga klippta glasbitar som man sedan smälter ihop till ett konstverk.

Utställningen har vernissage torsdagen den 5 maj klockan 13-15. Klockan 13.30 är det dansföreställning, den står Ida Häggström med SpinnUnga för. Konstverken som visas är till salu, med undantag för elevernas examensarbeten i glas. Frilagret ligger på Heurlins plats 1 i Göteborg. Utställningen pågår till den 21 maj.

Feskekôrka av Tara Jahadi.