Bygget av nya Pedagogen, ett jätteprojekt på cirka 750 miljoner kronor, har hållit både tids- och kostnadsramarna, vilket är ovanligt för ett så stort och långvarigt projekt. Det konstaterar nu kommunala bolaget Higabgruppen vid sin slutavstämning av projektet.

– Vi är stolta över att från en kort avsiktsförklaring mellan Göteborgs Stad, GU och Higabgruppen löst uppdraget med att förverkliga ett Cityuniversitet i Göteborg. Ett projekt som bidrar till god utveckling för Göteborg liksom för universitetet som attraktiv studentstad, säger Higabgruppens VD Berndt Svensson.

Det är Higabgruppen som färdigställt Pedagogen, ett av de största byggprojekten i Göteborg under de senaste åren.

Flytt efter mångårig diskussion

Jämfört med till exempel Operan och Lilla Bommen (Läppstiftet) så är Pedagogen volymmässigt större, med en projektkostnad på cirka 750 miljoner kronor. Hyresgäst är Göteborgs universitet.

Pedagogens flytt från Mölndal till centrala Göteborg har diskuterats under många år och flyttplaner startade i ett samtal mellan kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson och Jan Ling, dåvarande rektor för Göteborgs universitet.

Denna diskussion ledde senare till att GR-kommunerna skrev till Göteborgs universitet och ställde krav på en bättre lärarutbildning.

Historik | Bygget av nya Pedagogen

1998: Göteborgs universitet påbörjar en lokaliseringsutredning vilken resulterar i beslutet att nya Pedagogen ska ligga vid Sociala huset.

Juni 1999: En avsiktsdeklaration undertecknas av Göteborgs Stad, Göteborgs universitet och Higabgruppen om att gemensamt utveckla och bygga nya Pedagogen vid Sociala huset.

December 1999: Arkitekttävling startar

Juni 2000: Tävlingsjuryn rekommenderar Nyréns förslag för Sociala Huset-tomten resp 3XNielsens förslag för Gamla Latin-tomten. Senare tillkommer Gamla Latin-byggnaden som Arkitektlaget ritar om.

Februari 2003: Nya detaljplanen vinner laga kraft.

Mars 2003: Higabgruppen garanterar universitetet att inflyttning kan påbörjas den 20 juni 2006 och att kostnaderna ska hållas.

Maj 2003: Projektering påbörjas

Augusti 2003: Första entreprenaden upphandlas

18 mars 2004: Det första officiella spadtaget

20 juni 2006: Slutbesiktning, flytten från Mölndal påbörjas.

1 september 2006: Leif Pagrotsky inviger