Vill öka intresset för naturvetenskap. Sveriges hittills ende astronaut, Christer Fuglesang, besöker flera Göteborgsskolor i nästa vecka och berättar om sina upplevelser. Eleverna får också visa sina arbeten om rymden för honom.

– För våra elever med matte/no-profil blir det en extra utmaning att få presentera sina arbeten och kunskaper för Sveriges ende astronaut, säger Anna Herkestam, rektor för Nya Påvelundsskolan.

På Nya Påvelundskolan håller Fuglesang en föreläsning för skolans elever i årskurs 8, dit även åttorna från Fiskebäcksskolan har bjudits in. Sedan blir det frågestund och klassrumsbesök hos en åttondeklass med matte/no-profil.

Christer Fuglesang är ute på en skolturné, arrangerad av Rymdstyrelsen med syftet att inspirera lärare och elever och öka intresset för naturvetenskapliga ämnen. Andra skolor i Göteborg som får besök är Nordhemsskolan, Lundenskolan och Bergsjöskolan.

Ser tvåornas utställning om rymden
På Lundenskolan inleds besöket i aulan där Christer Fuglesang berättar om sina två rymdresor. Därefter får han se tvåornas utställning om rymden. Han guidas genom besöket av skolans tre elevrådsordföranden.

Christer Fuglesang blev förste svensk i rymden när han reste med den amerikanska rymdfärjan Discovery till den internationella rymdstationen ISS år 2006.

År 2009 gjorde han sin andra resa till ISS, även den med Discovery. Under det 14 dagar långa uppdraget genomförde Fuglesang bland annat två rymdpromenader.

Totalt har han svävat eller ”promenerat” ute i rymden i 32 timmar. Det gör honom till den europeiska rymdorganisationen Esas mest erfarne astronaut vad gäller rymdpromenader.