Genom inspirerande filmer och coachning på nätet ska tonåringar få redskap att förverkliga sina drömmar. På Grevegårdsskolan i Tynnered har Jonas Humleklo testat det amerikanska webbaserade konceptet på en åttondeklass. "Jag tycker det är klockrent och på ungdomarnas nivå", säger han.

Högre betyg, bättre idrottsprestation eller kanske ett rikare socialt liv? Drömmar kan variera, men utgångspunkten i programmet är tron på att de kan nås om man bara vill och fokuserar rätt. Med ändrade attityder ligger allt i ens egna händer.

– Det blir en aha-upplevelse för många, att det beror på en själv om lyckas eller inte, säger han.

Inte helt otippat är det webbaserade verktyget utvecklat i USA. Det finns fortfarande bara på engelska, men Jonas Humleklo hoppas på en snar översättning till svenska.

Testomgång ska utvärderas

Under hösten har åtta skolor i landet testat coachningsprogrammet. Grevegårdsskolan är den enda i Göteborgsområdet och dessutom den enda deltagande högstadieklassen.

Programmet vänder sig till ungdomar mellan 11 och 21 år. De övriga sju skolor som deltagit i testomgången har varit på gymnasiet.

– Vi har kört det här på våra engelsklektioner och det har fungerat bra och eleverna har också lärt sig många engelska ord genom lektionerna, säger han.

Allt material gratis för eleverna

Eleverna har fått skapa en egen inloggning på en webbportal där de sedan följer en lektionsserie i elva steg med motivationsfilmer, mp3-filer och uppgifter som eleverna gör online. De kan även ladda upp material och skriva ut.

– Det finns dessutom en gemensam portal där ungdomar kan inspirera varandra med sina drömmar och mål, säger Jonas Humleklo.

Inom kort ska pilotprojektet utvärderas och därefter väntar eventuellt en översättning till svenska. Men det fritt fram för eleverna att använda materialet på webbsidan där allt material är gratis.

– För att vi ska kunna hjälpa eleverna genom programmet har vi lärare fått utbildning parallellt, säger han.