Chans att prova på ett framtida jobb. Förskola, vård och omsorg, vaktmästeri eller förändringsagent? Det är dags för gymnasieelever i Göteborg att söka kommunens sommarjobb. Och det finns mycket att välja på.

Förra året var det 1 850 gymnasieungdomar som fick sommarjobb via Göteborgs Stad. Det är ett bra tillfälle för ungdomarna att få kontakter och inblick i yrkeslivet.

– Det ger möjlighet till en första referens inför framtida jobbsökande och att testa på vad man är intresserad av att jobba med i framtiden, säger Josefin Johansson, projektsamordnare på Centrum för arbetsmarknadsanställningar i Göteborgs Stad.

Skapa intresse för stadens jobb
För staden är det också en viktig möjlighet att visa upp och skapa intresse för olika yrken och arbetsuppgifter inom staden.

– Vi vill förstås att ungdomarna ska bli intresserade av jobb inom våra verksamheter där vi vet att vi i behöver, och kommer att behöva, arbetskraft. Tre veckor på sommaren är ett jättebra tillfälle att testa något man är nyfiken på, säger Josefin Johansson

Valmöjligheterna är stora. Det finns jobb inom förskola och skola, vård och omsorg, matsal och kök, lokalvård, vaktmästeri, administration, bad och strandstäd, inom kultur och service, som förändringsagent och något som heter Göteborg Open.

Kreativa jobb
De två sistnämnda kräver kanske lite mer förklaring.

Ett sommarjobb som förändringsagent innebär att en grupp tillsammans ska ta ett projekt från idé till verklighet. Projektet ska ha fokus på att skapa värde för samhället och ger erfarenhet av entreprenörskap och kreativa processer. Sommarjobb som förändringsagent finns bara den första perioden, 15 juni–3 juni.

I Göteborg Open bildar två till fyra sommarjobbare en liten reklambyrå som får ett uppdrag de ska lösa. Gruppen är placerad på en större reklambyrå och kommer att arbeta med foto, design och text. Även här är det första perioden som gäller.

Tre veckors arbete
Sommarjobben är på tre veckor och uppdelade i tre perioder, 15 juni–3 juli, 6–24 juli och 27 juli – 14 augusti. Arbetstiden är åtta timmar per dag.

Hittills har det alltid varit fler sökande än antalet platser. Därför fördelas jobben via lottning. Chansen att få ett sommarjobb ökar ju fler perioder och typ av arbetsuppgifter man anmäler intresse för.

Den som söker ska vara folkbokförd i Göteborg och gå årskurs 1 på gymnasiet eller introduktionsprogrammet eller årskurs 2 alternativt Fortsättning på språkintroduktionsprogrammet. Elever i årskurs 1 och 2 på Barn och fritid- och Vård och omsorgsprogrammet kan också söka.

Förra året var lönen för ungdomar som går gymnasiet 75 kronor, inklusive semesterersättning. Ungdomar som studerar vård och omsorg samt barn och fritid och gått ur tvåan tjänade mer – sammanlagt 92 kronor i timmen. Årets lön är ännu inte fastställd, det pågår förhandlingar.

Söker fler platser
Samtidigt som gymnasieungdomarna nu söker sommarjobb söker Göteborgs Stad efter verksamheter som har möjlighet att ta emot dem.

– Vi vill förstås erbjuda sommarjobb till så många ungdomar som möjligt. Det svåra är inte att hitta intresserade ungdomar, utan att kunna erbjuda alla en plats. Jobbar man i en verksamhet i staden som kan och vill ta emot sommarjobbare är det bara att kontakta oss. Det kan ju vara en chans att träffa framtida kollegor, säger Josefin Johansson.

Ansökan görs 1–28 februari på Göteborgs Stads webbplats.

Den som går i nian får vänta till mars för att söka kommunalt sommarjobb – Här finns mer info för grundskolelever.