“Det känns jätteroligt” Hallå där Karin Vikhoff Valestrand bibliotekschef på Lindholmens gymnasiebibliotek som invigs 10 maj, hur känns det?

Karin Vikhoff Valestrand, bibliotekschef på Lindholmens gymnasiebibliotek

– Det känns jätteroligt att allting äntligen är klart. Det är ett större arbete än man tror att ställa om en verksamhet och det är många medarbetare som gjort ett stort jobb. Även elevråden har varit till stor hjälp. Nu ska vi fira att vi öppnat igen och att eleverna och skolpersonalen är tillbaka i biblioteket.

Berätta om satsningen!

 – Det är roligt att gymnasieområde Lindholmen gör den här nysatsningen på biblioteket. Det är en viktig mötesplats för skolområdet. Det är den enda plats där eleverna ofta träffar elever från andra skolor på området. Det är väldigt många olika utbildningar på Lindholmen. Jag tror det var tanken när man byggde biblioteket för 22 år sedan att man skulle ha den här gemensamma platsen.

Vad händer under invigningen?

 – Det nya gymnasiebiblioteket invigs av Tomas Berndtsson tillsammans med Lindholmens utbildningschef Stefan Öhman. Musikelever från Polhemsgymnasiet och Center för språkintroduktion spelar och sjunger. Det blir bubbel, boklotteri, mingel, utställning med bilder från vår instagramsida och en elevutställning.

Vad kan eleverna få hjälp med på biblioteket?

 – Gymnasiebiblioteket är en del av skolan och eleverna sitter där på dagarna och studerar. Vi har ett pedagogiskt uppdrag att vara läsfrämjande, hjälpa eleverna att navigera i informationsflödet och hitta material för deras studier.

Alla gymnasieskolor på Lindholmen har en personlig gymnasiebibliotekarie, vad innebär det?

– Skolorna kontaktar sin gymnasiebibliotekarie i första hand, till exempel för att boka klassuppsättningar för läsprojekt eller för att komma på besök med klassen. Gymnasiebibliotekarien kommer också ut till skolorna och tipsar om nya böcker och erbjuder introduktion när eleverna börjar ettan, undervisning i informationssökning och källkritik.