”Med rätt maskin kan man göra nästan vad som helst”. 16 elever i åtta lag gör i veckan upp om platser till Yrkes-SM 2018. Daniel Bernhardsson och Robin Carlsson från industritekniska programmet på Lindholmens tekniska gymnasium är ett av finallagen. Under höstlovet har de varit på skolan och tränat på att programmera maskinerna.

– Vi vet inte så mycket vad som ska hända under tävlingen, men vi tror att det blir lite gängning och invändig svarvning, säger Robin. Vi kommer att programmera och svara på frågor under tiden.

– Vi har pratat med en före detta elev som tävlat tidigare och fått tips från honom, förklarar Daniel.

Jämn kamp
Finalisterna har utsetts genom två deltävlingar. De praktiska momenten gjordes i skolans CNC-maskin, en datorstyrd svarv/fräs som skär, svarvar och fräser enligt inprogrammerade kommandon. Teoriprovet bestod av bland annat ritningar och klurigheter som att räkna ut hur mycket material som ska gå åt och hur mycket materialet väger med hänsyn taget till stålets densitet, samt frågor om ritningskunskap och toleranser. Från början var det ett 60-tal lag men nu återstår bara åtta, och det var en jämn kamp om de sista finalplatserna.

– Det ska bli jättekul att få uppleva det, att få vara med i SM. Förhoppningsvis öppnar det för en del jobbmöjligheter också. Just nu är vi inte alls nervösa, men det kommer nog att bli värre när vi närmar oss tävlingen, säger Robin.

– Och roligt att få möta tävlande från andra skolor och kunna jämföra sina kunskaper. Mina kompisar på SKF säger hela tiden att deras skola är bättre min, så det ska bli extra roligt om vi slår just dem, säger Daniel. Och om vi kommer till final så kommer förhoppningsvis hela klassen att komma dit och heja på oss.

”Kan till och med bygga en bil”
Vad är det som är kul med svarvning och hur är det att tävla i något som ska bli ens yrke?*

– Det är intressant för man får ett annat perspektiv på det. Det är inte bara en arbetsuppgift utan också något man kan tävla i – en kunskap, säger Daniel.

– Det roligaste med svarvning och fräsning är mängden saker man kan göra. Har man rätt maskin kan man göra nästan vad som helst, till och med bygga en bil, förklarar Robin.

Tävlingarna äger rum i Jönköping den 8-11 november på Elmia Subcontractor, en stor mässa för underleverantörer inom tillverkningsindustrin. Kvartsfinalen går på tisdag och onsdag, semifinalen på torsdag och finalen på fredag.