Anokina Laesker från Östra Göteborgs ungdoms- råd tillsammans med en av Lewishams Young advisors.

Ungdomar från Lewisham besöker Östra Göteborg. Arbetsmodellen Young Mayor från stadsdelen Lewisham i London har spridit sig. Nu vill ungdomar i Östra Göteborg jobba på samma sätt. I veckan kommer ungdomar från London till Kortedala och Kviberg.

Östra Göteborgs ungdomsråd har tidigare varit i London på en studieresa för att lära sig mer om konceptet Young Mayor. Kortfattat är det en variant av Göteborgs Stads ungdomsfullmäktige, där unga göteborgare har möjlighet att kommunicera och föra fram sina frågor.

Blir ung borgmästare
Arbetsmodellen Young Mayor innebär att elever från skolorna i stadsdelen Lewisham i London deltar i ett årligt val. De två kandidater som får flest röster blir – översatt på svenska – ung borgmästare och biträdade ung borgmästare.

De båda sitter regelbundet med vid den riktiga borgmästarens möten. De unga borgmästarna får också en egen panel med unga rådgivare och en liten stab med tjänstepersoner.

”Ska va enkelt”
Målet med studiebesöket i London och besöket av Lewisham-ungdomarna är att ta fram en version av Young Mayor som skulle fungera i Östra Göteborg.

– Just nu håller vi på att titta på vilka rutiner och regler som skulle kunna gälla för en sådan funktion. Det ska vara enkelt att som ung få reda på hur man kan påverka och att få svar på sina funderingar och förbättringsförslag, säger Gilbert Larsson som är metodutvecklare för ungt ledarskap i stadsdelen.

Deltagare från både Portugal och Tjeckien, som också blivit intresserade av konceptet, följer med till mötet i Östra Göteborg.