Årets Ungdomens fredspris gick till Hvam gymnasieskola i Akershus utanför Oslo. Priset delades ut på Nobeldagen i Göteborgs konserthus. Det var andra året priset delades ut. Det arrangeras av det så kallade GO-samarbetet där Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Oslo, Akershus och Østfold i Norge ingår

Ungdomens fredspris delades ut på Konserthuset på onsdagen. Förstapriset kammande Norge hem. Kommunstyrelses ordförande i Göteborg Göran Johansson presenterade tävlingen och höll ett inledningstal om att mötas och knyta kontakter.

Hvam gymnasieskola

Det var Hvam gymnasieskola från Oslo som fick vinstchecken på 25.000
kronor. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma de fördomar och den
rasism som finns i dagens samhälle. Med tävlingen hoppas arrangörerna få alla att motverka rasism och uppmuntra ett mångkulturellt samhälle.

Det vinnande bidraget bestod av dikter, samt illustrationer till var och en av dem, gjorda av eleverna själva. Dikterna handlade på olika sätt om en önskan att kunna leva i fred i ett mångkulturellt samhälle och att alla fördomar ska bekämpas.

Idé om dikter

– Det känns så otroligt roligt att vinna denna tävlingen. Det är verkligen något stort. Vi bestämde på våran skola att vi skulle göra något mot rasismen. Så fick vi idén att skriva dikter och göra ett fint kollage. I samband med detta fick reda på att denna tävling skulle äga rum. Då anmälde vi oss och så vann vi, säger Rita Johnesen, 16 år, som går på Hvam gymnasieskola.

Kommer ni att vara med nästa år igen?

– Ja det hoppas jag i alla fall. Det skulle vara roligt.

1390