Olika tekniker. Den 16 maj till 2 juni är det djungeltema på Frilagret. Då pågår årets vårutställning med eleverna på Programmet för hantverk och produktion på Burgården anpassade gymnasieskola.

– Varje läsår arbetar vi med ett tema och avslutar det med en vårsalong, berättar Ingrid Leonardsson som är hantverkslärare på skolan. Utställningen blir ett tydligt mål för eleverna, och de är stolta och glada över att få visa upp sina konstverk. Det är mycket jobb att ordna en utställning, men det ger så mycket.  

Eleverna visar upp verk i många olika tekniker – måleri, glas, textil och mosaik.  

– Det roligaste var att göra djungeltavlan. Att få arbeta med de olika bladen, välja färg, välja djur och sen dekorera med pärlor, säger Dejhia. Den är jag mest nöjd med.  

Historia från konstnärer

Förutom temat väljs också en konstnär ut som man kan utgå ifrån för att få in konsthistoria och kultur i undervisningen, och vars verk man gör parafraser på. Med tanke på djungeltemat valde man i år den franske konstnären Henri Rousseau (1844–1910), som målade djungelmotiv trots att han aldrig varit i någon djungel.   

– Han målade som han trodde att djungeln såg ut, säger Emma. Jag är mest nöjd med min parafras på hans konstverk. Den var roligast att göra och den blev bättre än jag föreställt mig.    

Att jobba mot en utställning tar tid. Eleverna får träna på sin uthållighet, att jobba länge med en sak och att tänka på verkets kvalitet. En del elever hinner få ihop mycket, andra lite mindre, men alla elever provar alla tekniker. Som gymnasiesärskolearbete gör sistaårseleverna ett glasfat i glasfusing och dessa ställs också ut på utställningen. Dejhias glasfat har ett motiv av Henri Rousseau.  

– Glasfatet är det svåraste jag gjort, säger hon. Men det är roligt att arbeta och prova nya saker.  

Invigning med vernissage

Utställningen pågår mellan 16 maj och 2 juni och är öppen för alla. Den 16 maj är det vernissage mellan klockan 14:30 och 17. 

– Jag hoppas att vi får det trevligt på utställningen, säger Emma.  

– Jag hoppas att det kommer många besökare och att vi får sålt en del för elevernas skull, säger Ingrid. Det är så roligt att se hur stolta eleverna blir över att deras verk är på utställning, att människor tittar på deras konstverk och köper det som de har gjort.  

På Göteborgs konstmuseum hänger Henri Rousseaus målning ”Landskap med vatten” från 1879. Om det finns med en parafras på just den målningen på elevernas utställning får den som besöker utställningen se.