”Vi tänkte på goda saker”. Idag måndag och i morgon tisdag, 6-7 maj, är det dags för Ebba, Isak och Lukas från Ester Mosessons gymnasium att kavla upp ärmarna, glömma nervositeten och ha fullt fokus på ingredienser och grytor. Tillsammans med fem andra lag från restaurangskolor runt om i Sverige ska de då göra upp om titeln ”Årets kockelever åk 2”, som är en del av tävlingen Årets kockelev.
Vad ska ni laga för något?
– Vi ska laga en bakad skrej med variation på fänkål och citron, förklarar Lukas.
– Till fisken serverar vi en sallad av sotad inkokt kräfta med äpple, dill och citron inpackad i ett fänkålspaket, berättar Isak.
– Till efterrätt blir det en glass gjord på jordärtskocka serverad med havrecrumble, päronflarn och kaffekräm, berättar Ebba.
Varför valde ni just det?
– Temat var fisk och skaldjur i ett hållbart fiske, så vi har tänkt mycket på hållbarhet, säger Ebba. Vilka fiskar som är i säsong och att vi ska ha svenska råvaror – fast fisken är norsk.
– Vi tänkte på goda saker; kräfta är gott, fänkål är gott, citron är gott – och så lade vi ihop det, säger Lukas.
– Vi ville använda klassiska tillbehör och ingredienser på ett modernt sätt, förklarar Isak. Och vi vill vara snäppet mer innovativa än de andra lagen.
Var får ni er inspiration ifrån?
– Vi är nördar, skrattar Isak. Vi läser kokböcker, kollar mat på Instagram, plockar idéer från olika rätter och från olika ställen vi har jobbat på.
Vad har varit svårast hittills?
– Att få tid till att öva. Vi är lärlingar alla tre, jobbar långa dagar och är bara i skolan två dagar i veckan, och då är det fullt upp med lektioner, säger Ebba.
Vad har varit roligast?
– Lagarbetet och att få skapa mat, svarar Isak, och de andra håller med.
Vad ser ni mest fram emot?
– Att vinna, såklart! Vi har aldrig tävlat i matlagning förut, så det ska bli skoj. Det ska också bli intressant att se hur tävlingsköket ser ut, och hur vi får till logistiken och får med oss allt på tåget upp till Stockholm, säger Lukas.
Varför vinner ni?
– För att vår mat är bra, säger Ebba. Vi har självförtroende och vi tror på vår mat.
– Och så är vi ett lite udda, galet lag med bra lagkänsla och skön stämning, skrattar Lukas.
Ni är lärlingar alla tre. Varför valde ni det?
– Jag hade fått spader om jag skulle vara inne på skolan hela tiden, säger Lukas. Som lärling får man vara ute och arbeta och man byter plats ungefär varje termin.
– Som lärling lär du dig hundra gånger mer, får upp tempot och blir mer yrkesvan, säger Ebba.
– Vi jobbar många, många fler timmar och långa dagar, berättar Isak. Visst, det kan vara lite läskigt att som gymnasieelev komma ut på en arbetsplats, men man blir van, man lär sig ta för sig och köra på.