”Viktiga för Sveriges framtid”. Edin Filipovic, bagerilärare på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg utsågs på torsdagen till Göteborgsregionens bästa yrkeslärare av Worldskills Sweden.

– Det är riktigt stort! Det växer mer och mer. Jag var ju glad bara över att vara nominerad och så vann jag! Mina underbara kollegor ska ha ett stort tack för att de alltid stöttar mig och för att vi alltid tar tid att hjälpa varandra, säger Edin Filipovic.

Att kunna leda eleverna in i ett yrke och väcka nyfikenhet på olika branscher är ett av grundsyftena med utmärkelsen. Det ska förhoppningsvis vara en inspiration till både elever och andra lärare.

– När jag har en ungdom framför mig och lär dem hålla i en kniv eller lära sig det allra första och sen ha förmånen att få följa dem under några år och se deras utveckling ända fram till att de får ett jobb och kan försörja sig själva. Det är fantastiskt, säger Edin som svar på frågan om vad som är det bästa med att vara lärare, fortsätter Edin.

– Jag märker på mina elever att de är stolta över mig. Och det gör mig glad.

Vad är det som gör dig till en bra lärare?
– Jag försöker tänka på eleverna och att alla är duktiga på någonting. Dessutom försöker jag att vara ute och praktisera själv för att hänga med i hur branschen utvecklas och försöka att på olika sätt vara en bra förebild.

Syftet med utmärkelsen är också att inspirera yrkeslärare och sprida goda exempel på fina insatser, bra idéer och engagemang. Och samtidigt lyfta fram lärare som visar på uthållighet och förmåga att kunna bemöta de krav som ställs på en lärare, både från arbetsgivaren och från eleverna.

– Årets yrkeslärare i Göteborg är ett pris för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare, just för att de spelar en väldigt viktig roll i samhället. De säkerställer att yrkesutbildningarna presterar och levererar på hög nivå och är attraktiva för eleverna, vilket är väsentligt för Sveriges framtid, säger Pontus Slättman från Worldskills Sweden