40 förstaklassare deltar. El Sistemas musikundervisning fortsätter att växa. Nu har turen kommit till Västra Göteborg. Tre gånger i veckan får två klasser från årskurs ett på Vättnedalsskolan i Tynnered möta musikens värld genom rytmik, körsång och rörelse.

De nya klasser som under höstterminen har startat i Västra Göteborg består av runt 40 barn från Vättnedalsskolan, som tillsammans med sina föräldrar deltar musikundervisningen.

− El Sistema jobbar med att ta ett socialt ansvar och man vill att föräldrarna ska vara med i barnens musikaliska utveckling. Varje onsdag är det vi kallar ”VänStay” och då är föräldrarna med i undervisningen, säger Johanna Blomqvist, chef för kulturskolan i Västra Göteborg.

Ska ingå i kulturskolan
Tanken är att El Sistema ska utvecklas ytterligare i Västra Göteborg och så småningom bli en del av den ordinarie kulturskolan.

− Idén är att man ska bygga nerifrån och upp, att musikundervisningen ska finnas med redan från förskolan, säger Johanna Blomqvist.

Stolta och glada deltagare
Hon säger att El Sistema fått ett positivt mottagande på Vättnedalsskolan. De träffar som hittills har hunnits med under terminen har varit uppskattade av både barn och föräldrar.

− De flesta är glada och stolta över att få vara med och tycker att det är bra att El Sistema lyfter områden som inte alltid har den bästa miljön, områden som kanske är lite mer socialt utsatta än andra, säger Johanna Blomqvist och fortsätter:

− Men det bästa med El Sistema är glädjen och musiken – och att barnen får känslan att vara viktiga.

El Sistema har numera funnits i Göteborg i två år. Den uppmärksammade kör- och orkesterskolan startades i Hammarkullen på initiativ av Göteborgssymfonikernas dåvarande dirigent Gustavo Dudamel, men finns i dag i snart alla Göteborgs stadsdelar.

84_3.jpg

Foto: Jörgen Nahm