"Ett härligt, givande och spännande arbete". Mariell Frostenäs är elevassistent på Amhultgården i Torslanda – en del av Torslandaskolan Grundsärskola. "Jag är en extra hand där det behövs. I klassrummet, på rasterna och i matsalen. Överallt där eleverna behöver ett extra stöd", säger Mariell.

Två små flickor sitter i klassrummet och skämtar med fröken att de vill ha sommarlov. Vårsolen bränner genom det stora fönsterrutorna. Alla elever på Amhultgården har intellektuella funktionsnedsättningar. Det kan vara väldigt olika behov som eleverna behöver hjälp med. Som sondmatning eller behöva ta hänsyn till olika sjukdomar som epilepsi eller diabetes.

”Vi kan göra varje lektion speciell”

— Det är klasslärarna som styr lektionerna. De kan ha tagit fram material, men eftersom en läser och en annan bara kan bokstäverna än, kan det bli olika. Då kanske jag plockar fram extramaterial – eller när en elev tröttnar hjälper jag till, fortsätter Mariell Frostenäs.

Hon tycker alla lärare skulle praktisera på grundsärskola för att se hur mycket stödmaterial det finns.

— Det är en förmån i grundsärskolan att vi är så många medarbetare. Vi kan göra varje lektion speciell och anpassad till varje elev. Och vi har bra lokaler där eleverna kan arbeta i olika rum, säger hon.

”Dagarna är aldrig lika”

Mariell Frostenäs är utbildad frisör. Men nu har hon bestämt sig för att bli speciallärare och arbeta på en grundsärskola. Det betyder att hon får gå lärarhögskolan och sedan arbeta som lärare i tre år. Först då kan hon läsa ett år till speciallärare.

— Det är ett härligt, givande och spännande arbete – dagarna är aldrig lika, säger hon med ett stort leende.

— Vi arbetar för att eleverna ska bli så självständiga som möjligt och att de ska kunna klara sig så långt som möjligt utefter deras förutsättningar i samhället.