Felaktiga beslut rättas till. Grundskoleförvaltningen skickar nu ut nya beslut om skolplaceringar till de elever som tidigare fått en plats långt ifrån hemmet. Först ut att få nya erbjudanden är elever i årskurs fyra.

− Vi tycker givetvis inte att det är acceptabelt att elever har fått platser på skolor för långt från sitt hem. Vi ser nu över och rättar placeringarna så fort det bara går, säger Nils Kaiser, tillförordnad myndighetschef på grundskoleförvaltningen.

De nya besluten skickades med post i tisdags. Den första omgången omfattar nya skolplaceringar för ungefär 70 elever som ska börja i årskurs fyra till hösten.

− De är ett erbjudande till vårdnadshavarna som kan välja om de vill ha den nya skolplatsen eller om de hellre vill behålla den de tilldelats tidigare, säger Nils Kaiser.

Under nästa vecka kommer elever i övriga årskurser som har fått för långt till sin skola erbjudas nya placeringar. Framförallt gäller det förskoleklass och årskurs 7.

Går igenom alla placeringar lång bort

Förvaltningen går igenom alla placeringar för elever som fått en plats de inte har önskat och som ligger för långt från hemmet. För att det ska bli likvärdigt och rättssäkert har man tittat både på de som har överklagat och de som inte har gjort det.

Nils Kaiser är självkritisk och menar att grundskoleförvaltningens inte har genomfört sitt arbete på ett tillräckligt bra sätt:

− Det är självklart inte acceptabelt att det har fått sådana konsekvenser för elever och vårdnadshavare och det ber vi om ursäkt för. Givetvis borde vi ha säkerställt att alla elever får en skola nära hemmet.

Ska inte hända igen

En internrevision, av tjänstepersoner som inte har varit involverade i skolvalet och resurser från andra delar av staden, är tillsatt för att utreda exakt vad som gått fel för att kunna förhindra att det händer igen.

De nya skolplaceringarna påverkar inte övriga elevers placeringar. De elever som fått den skolplats de vill ha kommer behålla den.