Voterar om förslag från hela Sverige. ”Det skall bli jättespännande att få sitta i riksdagen och vara med och votera om alla olika förslag från hela landet”, säger Larglinda Meholli i EK2 som tillsammans med tre klasskamrater åker till Stockholm för att delta i Ungdomens Riksdag. Åtminstone en dag om året.

– Gymnasieungdomar från hela landet skall samlas för att prata politik och utreda och rösta om varandras förslag, berättar Larglinda.

Klasskompisarna Melek Aykut, Hamid Mohabati, Abdikadar Omar och Larglinda själv har som enda göteborgare kvalificerat sig för det hedersamma uppdraget genom att hemma i klassen motionera, alltså skriva förslag, till Ungdomens riksdag.

Vill satsa på bättre språkintroduktion
Och det är med en av motionerna som de nu åker till huvudstaden för att övertyga övriga ledamöter i Ungdomens Riksdag om att satsa på förbättringar i språkintroduktionen för nya svenskar.

– Vår klass har skrivit en motion om att man också skall få lära sig lite grann om företagsamhet medan man ändå lär sig svenska som nyanländ, förklarar Abdikadar Omar och fortsätter:

– Det är ju många invandrare som saknar arbete idag. Och vi tror att fler skulle kunna jobba och tjäna pengar om de tidigt får lära sig att man inte bara behöver söka jobb hos andra. Man kan ju skapa ett arbete själv också, genom att starta företag.

Abdikadar vet eftersom han, liksom klasskamraterna, driver eget UF-företag sedan i höstas. Han tycker själv att han kom från Somalia alldeles nyss och anser sig veta precis vad han pratar om.

”Företagande ett sätt att bygga sig en framtid”
– Jag känner massor av kompisar som har huvudet fullt av idéer på hur man skulle kunna starta företag, till exempel genom att ta med sig erfarenheter från hemlandet, tillägger Hamid, som själv kom från Afghanistan för några år sedan.

– Ju kortare tid man varit i Sverige desto tydligare har man ju kvar drömmarna om vad man vill göra i det nya landet. Och i de drömmarna är det många som ser företagande som ett sätt att bygga sig en framtid, kompletterar Melek, med rötter i Turkiet.

Ungdomens Riksdag genomförs en dag när de flesta av de ordinarie riksdagsmännen är hemma och träffar väljare i sina valkretsar eller är ute på resor. Hela den stora riksdagskammaren kan användas av ungdomarna som väller in från norr till söder, öst och väst. 349 stycken för att vara exakt – precis som i den vuxna riksdagen.

Ställer frågor till ministrarna
– Upplägget är ju som ett slags riksdagsprao kan man säga. Vi får lyssna på riktiga riksdagsmän och ministrar. Och vi får sitta i olika riksdagsutskott och förbereda den stora omröstningen. Vår grupp skall bilda utskott med några från Tranemo, Arboga och Hässleholm, säger Larglinda, som ursprungligen kommer från Kosovo.

– Och så får vi ställa frågor till ministrarna. Bland annat kommer vi att få sitta ner alldeles själva med EU-minister Birgitta Ohlsson och det känns ju jättekul.

– Dessutom får vi ställa frågor till ministrarna och hålla egna tal i kammaren, påminner Abdikadar och lyser upp med hela ansiktet.

Tvåminuters tal om prioritering av havet
Hamid har noterat att de allra flesta som deltar i Ungdomens Riksdag har typiskt svenska namn och tror att gruppen från Angeredsgymnasiet just därför kan tillföra något alldeles extra.

– Vi är ju själva från andra länder allihop och kan berätta för dem om hur det verkligen är att komma nya till Sverige. Det kan nog vara nyttigt att höra, tror han.

– Synd att riksdagsmännen från Sverigedemokraterna inte också sitter i bänkarna den dagen, de hade säkert också fått sig några tankeställare.

Det som kittlar allra mest i magen är nog att få gå upp i den berömda talarstolen längst fram till vänster i riksdagskammaren. Hamid skall hålla ett tvåminuters tal om varför havet måste prioriteras i det framtida miljöarbetet.

Får de svenska ungdomarnas röster i proffsförpackning
– Framtidens resurser finns i havet. Mat, vatten, energi till framtida kraftsystem. Jag skall nog få ihop något bra, tror Hamid som den optimist vi alla känner honom.

Precis som i det ordinarie riksdagsarbetet så avslutas Ungdomens Riksdag med voteringar, alltså att ungdomarna röstar för – eller emot – sina många motioner om allt från förslag om obligatoriska anonyma jobbansökningar till krav på höjda studiebidrag och gratis körkortsutbildning för alla på gymnasiet.

Hela kvartetten har med mail fått instruktioner om hur man gör när man röstar, så att de hinner öva innan det är dags på riktigt.

– Sedan när vi åkte hem igen så kommer ju de vanliga riksdagsmännen och ministrarna att ha tillgång till våra motioner och kammarbeslut och då kan man ju alltid hoppas att de faktiskt tar med sig dessa in i det vardagliga riksdagsarbetet. Det är ju liksom de svenska ungdomarnas röster som de får i proffsförpackning, avslutar Abdikadar Omar.