Bandet the Wavemakers och ElevatorNobody Choir från Svartedalsskolan åker till Kina i början på november. Tillsammans med kinesiska musikstudenter från Childrens Palace och skola 86 i Guangzhou ska de uppträda i arrangemanget kring Asian Games - Asiens eget OS.

Elever ur musikfördjupningsgruppen ElevatorNobody Choir och The Wavemakers packar nu väskorna för ett nytt Kinaäventyr. Musikgruppen The Wavemakers består av Sonja Bjurdell och Johan Grahn, musikansvariga på Svartedalsskolan, samt Peter Svensson från Torslandas rockskola.

– Vi blev tillfrågade om vi ville skriva musik till Asian Games, Asiens eget OS. Som första svenskar! berättar Sonja Bjurdell, musikpedagog på Svartedalsskolan.

Sången som The Wavemakers har komponerat heter ” The dream is here ”. Den kom till i samarbete med den kinesiska poeten och skivbolagsdirektören Mr Deng.

De fick en text skickad hit från Kina. En grov översättning av ett poem som Mr Deng författat och som han ville att de skulle översätta till engelska och tonsätta.

Deltar vid invigningen

Spelen kommer att hållas i Guangzhou och de ska även spela under själva invigningen.

-Den Olympiska kommittén i Guangzhou tyckte om vårt låtförslag. En inbjudan om att vara med på plats kom inte sent därefter, säger Sonja Bjurdell.

758_9.jpg
– Vid intåget på arenan till Asian Games framför Svartedalsskolans musikelever en specialskriven fågelkoreografi av nycirkusartisten Anna Segerbrant, berättar Sonja Bjurdell.

Anna Segerbrant har skapat handgjorda masker som ska användas i fågelkoreografin. Hon har tolkat musik skriven av The Wavemakers.

Flera konserter i Kina

The Wavemakers ska hålla ett flertal konserter i Guangzhou tillsammans med elever ur musikfördjupningsgruppen ElevatorNobody Choir, också från Svartedalsskolan.

Eleverna ska också delta i olika workshops, där de kommer att lära ut dans och sång. De kommer i sin tur att få lära sig kinesiska sång- och dansnummer, som de sedan ska visa upp i Göteborg vid olika tillfällen.

– Detta är ett fantastiskt studentutbyte, våra elever kommer verkligen att lära sig mycket, avslutar musikpedagog Sonja Bjurdell.