Fick svar på frågor. Elever i trean på Jan Eliassons internationella profil på Hvitfeldtska gymnasiet fick på tisdagen möta Jan Eliasson under en digital lektion. Han berättade om sin långa yrkeskarriär och svarade på elevernas frågor. ”Det var lite övermäktigt, jag får nästan nypa mig i armen”, säger Liv Näslund som blev enormt inspirerad.
– Han hade massa fascinerande berättelser och anekdoter och bra svar på våra frågor. Bara det att han valde att prata med oss är väldigt häftigt, fortsätter Liv Näslund.
Jan Eliasson gick på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg på 1950-talet och sedan 2017 finns Jan Eliassons internationella profil där.
– Vi har fokus på internationella frågor och har precis läst om EU och FN. VI har även en kurs som heter global rättvisa, berättar läraren Magnus Myssling.
Jan Eliasson träffade eleverna i trean på Jan Eliassons internationella profil för en digital lektion.
I trean brukar han ta med eleverna på en studieresa till Bryssel. Nu går inte det på grund av pandemin.
– Så mötet med Jan Eliasson är kanske lite plåster på såren och ett sätt att motivera dem inför de sista månaderna i skolan. Men det är också ett lyft att få träffa en person som jobbat så mycket med internationella frågor.
Blev inspirerade
Liv Näslund och Ian Sjöberg var två av 30 elever som var med på tisdagens lektion med Jan Eliasson och de var inspirerade efter mötet.
– Vi har levt en femtedel av hans liv, så det var coolt att få höra allt han varit med om och jag lärde mig mycket. Till exempel om förhandlingar, hur viktigt det är med personliga relationer och hur viktigt det är att inte bli provocerad. Men också om hur krävande hans jobb kan vara, även om han tycker att det är väldigt kul, säger Ian.
Fick svar på frågor
Eleverna fick möjlighet att ställa frågor. Liv undrade om det var någon person eller något uppdrag som gjort extra avtryck på Jan Eliasson som person.
– Då nämnde han Kofi Annan som han arbetat väldigt nära med och som han menade var lugn, säker och trygg. Och Olof Palme som han menade att många pratade om som konfrontativ utåt, men som kunde tänka politiskt och göra informella avvikelser under förhandlingar.
Ian har länge funderat på att bli diplomat och frågade därför Jan Eliasson vad som är det bästa med att vara diplomat.
– Han berättade att det var alla upplevelser han fått, alla människor han träffat och relationer han skapat med länder och regeringar runt om i världen. Han gick igenom jobbigare delar med yrket också.
Ett bra avslut
Liv vill arbeta med politiska frågor på något sätt i framtiden och hoppas att hon, efter ett långt arbetsliv, har samma energi och brinner lika mycket för frågor som Jan Eliasson gör nu.
– Att få möta honom känns som ett fint avslut på tre fina år på ett spetsigt program med bredd. Det var i demokratins tecken och Jan valde att avsluta så själv, det var väldigt framåtsyftande med mycket visioner. Det känns som det finns energi, att det går att göra något bra av det och att framtiden inte behöver vara så himla mörk.