Porträtt i trä av Beda Hallberg. Det var en stolt slöjdlärare och fyra väldigt glada elever som besökte majblommans kontor för att lämna över ett konstverk eleverna skapat.

I skolan samarbetar ofta lärare i olika ämnen utifrån teman. I det här fallet hade Johannebergsskolan ett FN-tema i oktober som väckte idén om att göra ett konstverk av Beda Hallberg som grundade Majblomman 1907.

Byggt av spillbitar av trä

— Runt 200 elever i årskurs 3 till 9, har varit delaktiga i arbetet och det har varit ett samarbete och som en stafett med olika elevgrupper som byggt konstverket under en veckas tid, säger Lisa Airosto slöjdlärare på Johannebergsskolan.

Konstverket är byggt av spillbitar i trä, där delarna är målade i olika nyanser av svart och vitt. De elever som var först ut att börja arbeta med konstverket kom på idén med färgskalan

— Vi valde att arbeta med olika nyanser av svart och vitt för att den blåa majblomman skulle ”poppa” ut lite och synas mer, berättar Lia, en av eleverna.

Både slöjdläraren och eleverna säger att det roligaste med arbetet har nog varit samarbetet och att se arbetet växa fram.

”Det var roligt att hjälpas åt”

— Det var absolut inga problem att samarbeta, säger Hjalmar, elev på Johannebergsskolan, det var bara att hitta en spillbit och se var den passade in.

— Ja, fortsätter Hugo, det var roligt att hjälpas åt och hitta den bästa platsen för en bra träbit man hittat.

Eleverna tycker att det är roligt att konstverket ska hänga i Majblommans lokaler nu, men minst lika glada är Majblommans medarbetare och det märks att de är imponerade av elevernas arbete och det konstverk de nu får ta emot.