Tobias Edvardsson är musiklärare på Kärraskolan. Foto: Linda Jansson

Bokförlaget Bonnier Carlsen anordnade en musiktävling i samband med publiceringen av den senaste boken i barnboksserien LasseMajas detektivbyrå. Eleverna Alicia, Angelica, Isabella, Leah och Neva i klass 3B på Kärraskolan vann andra pris för sin låt ”Den onda cirkeln”.

Till musiktävlingen efterlystes en sångtext till en färdig musikslinga, men det gick också att skicka in helt färdiga låtar. Musikläraren Tobias Edvardsson skickade in låten ”Den onda cirkeln” som skrivits av eleverna Alicia, Angelica, Isabella, Leah och Neva i klass 3B. Bidraget vann andra pris i tävlingen.

– Jag fick tipset om tävlingen från en annan musiklärare som hade skickat in ett bidrag med sina elever. Mina elever hade redan skrivit och spelat in sin låt långt före tävlingen, säger Tobias Edvardsson.

– Själva uppgiften var egentligen att skriva en låt som passade för LasseMajas detektivbyrå, men det gick att skicka in vad som helst, så det gjorde jag. Det blev en överraskning för mina elever.

Sångtext med ett viktigt budskap

Alicia, Angelica, Isabella, Leah och Neva skrev texten till Den onda cirkeln på eget initiativ och bad sin musiklärare om hjälp med att skriva musik. Sångtexten handlar om allas lika värde och att alla barn har rätt till att känna sig trygga.

– Vi skrev låten för att vi tyckte det var kul. Det pågår mycket mobbning på skolor här och runt om i världen. Vi ville nå ut med vårt budskap om att alla ska få vara trygga och att vi kan arbeta tillsammans för att stoppa mobbning, säger Alicia, Angelica, Isabella, Leah och Neva.

– Det är inte så vanligt att elever kommer med ett eget initiativ, ofta är det någon form av uppgift som görs lite motvilligt. Alicia, Angelica, Isabella, Leah och Neva kom till mig med en färdig text och ville göra en låt. De hade redan förslag på en rytm och hade till och med idéer om en dans. Jag skrev musiken och sedan spelade vi in låten som nu finns upplagd på SoundCloud, säger Tobias Edvardsson.