Globala mål och vardagsnära konsumtion. Lärarna och eleverna i den anpassade grundskolan på Lundenskolan har stor nytta av det de lär sig på Universeum. Lärarna får verktyg och tips och eleverna lär sig praktiska saker som att sopsortera och att tänka på att inte slänga skräp hur som helst.

Lärarna Denise och Nicklas arbetar som lärare i den anpassade grundskolan på Lundenskolan och båda tycker att de genom Universeums lärarprogram har fått med sig ny kunskap och idéer i sin undervisning. De har använt de verktyg och tips de fått men gjort om lite grann för att det ska passa deras elever.

”Lärt oss massor om havet”

– Jag tycker att jag haft stor nytta av samarbetet med Universeum som SO-lärare i den anpassade grundskolan. Jag har fått konkreta tips som jag kan använda i undervisningen, säger Denise som undervisar årskurs 7–9 på Lundenskolan.

Denise elever valde att arbeta med havet och de tycker att det har varit roligt att lära sig mer om hur de ska göra för att rädda haven och fiskarna.

– Ja, vi har jobbat länge med det här nu säger en av eleverna och lärt oss massor om havet. Att det är salt och att det bor massa djur i havet, men också att det finns en massa skräp som inte ska vara i havet.

Praktiskt miljöarbete på fritids

Nicklas som arbetar på fritids men också som lärare i konsumentkunskap på Lundenskolan har tillsammans med sina elever jobbat med hållbar konsumtion. Nicklas berättar att de har utgått från barnens tankar om de globala målen och kopplat det till vardagsnära konsumtion.

De övningar de gjort på Universeum har kunnat knytas till det praktiska miljöarbetet på fritids, framför allt genom att eleverna hjälper till med sopsorteringen.

– Vi har lärt oss om samhället och hur vi ska göra för att inte slösa och skräpa ner. Det roligaste har varit när lärarna har läst högt för oss, säger en av eleverna som går i sjuan. Vi vill att djuren ska fortsätta leva i framtiden avslutar eleverna och någon av de tänker också att han vill arbeta med djur i framtiden.