Mat från nästan hela världen. Att skriva, fotografera och låta trycka en internationell kokbok är inte det lättaste sättet att få ihop pengar till en skolresa. Men just det har 44 elever på Sjumilaskolan i Biskopsgården nu gjort.
Boken heter ”Sjumilakokboken” och rymmer mat från nästan hela världen – 43 recept från 22 nationer, med läckra bilder. Eleverna har själva fått välja ut maträtter som de tycker om och som representerar deras kultur.
På fredag är det releaseparty i skolans aula och sen ska eleverna ut i julhandeln och sälja sin egen bok.
Säljer i jul
– De kommer att finnas i köpcentra och på andra platser i stan före jul, man får titta in på vår hemsida eller Facebooksida för att se var de står och säljer, säger Josefin Baldock, lärare på Sjumilaskolan.
Hon har varit idégivare och projektledare för ”Sjumilakokboken”. Hon fick idén redan för tio år sedan, när hon studerade till lärare i hem- och konsumentkunskap.
– När jag kom hit till Biskopsgården, kände jag att det fanns ett behov av att sprida en positiv bild av Sjumilaskolan och området, säger Josefin Baldock.
– Och så ville vi få ihop pengar till en skolresa i nian, helt kostnadsfri så att alla elever ska kunna åka med.
Resa till våren
Arbetet med boken började i maj i år, när eleverna gick i åttan.
– I maj nästa år har vi planerat in skolresan till Stockholm, i två omgångar, berättar Josefin Baldock.
På fredag kväll är det alltså releasefest och även provsmakning i Sjumilaskolans aula.
Boken innehåller recept på smårätter, huvudrätter och bakverk. Varje recept finns på svenska, engelska samt språket i det land som receptet kommer ifrån, totalt blir det elva olika språk.
Köfte och canjeero
Här finns benachine från Gambia, nasi goreng från Indonesien, köfte från Turkiet och canjeero från Somalia, ett slags pannkaka som även används som bestick.
Arbetet med boken är ett exempel på så kallat entreprenöriellt lärande, där eleverna i ett och samma projekt får träna en mängd olika kompetenser, till exempel initiativförmåga, samarbete, ansvarstagande, självtillit och kreativitet.
Företagsamma Västra Hisingen har stöttat Sjumilaskolan i det entreprenöriella lärandets olika delar, men också med kunskap och hjälp kring layout och tryck.
”Sjumilakokboken” är på 100 sidor, tryckt i fyrfärg och kommer att kosta 200 kr.