Adventskalender med kortfilmer. Under december visar elever från tre högstadieskolor sin bild av skolan. Adventskalendern 24 filmglimtar av skolan rymmer ämnen som mobbing, svält och trasiga möbler. De animerade korta filmerna är inspirerade av boken Fuck skolan! och kommer att kunna ses på Facebook.

Det är Skolbio Göteborg som står bakom projektet där sex klasser på tre olika skolor – Svartedalsskolan i Västra Hisingen, Sannaskolan i Majorna-Linné och Drakbergsskolan i Västra Göteborg – har fått göra filmer där de skildrar sin vardag i plugget.

Filmtitlarna beskriver en tillvaro med mobbning, svält för att bambamaten ofta är slut, dåliga datorer, orättvisa betygssystem och kalla klassrum.

– Det är positivt att de tar upp det som är fel, något annat hade jag inte trott. Det hade varken varit särskilt spännande eller konstruktivt med skönmålningar om hur bra det är, säger Annica Sjögren, samordnare på kulturförvaltningen.

Brinner i skolorna
Så är projektet också inspirerat av boken Fuck skolan! från 2014, som skrevs med utgångspunkten att det brinner i minst en skola i landet varje dag. Göteborg toppade statistiken samma år. Författarna till boken, Eija Hetekivi Olsson och Jerker Andersson, har medverkat i projektet.

– Den delen har varit väldigt spännande. Alla elever har träffa författarna och samtalat om boken. De har tyckt att det har varit väldigt värdefullt och att boken är bra. Mötet har verkligen inspirerat, säger Annica Sjögren.

Smygvisning för medverkande
Filmerna är animerade och runt en minut långa. Alla inblandade lärare har gått en workshop med animatören Erik Löfdahl och har sedan gjort filmerna tillsammans med eleverna under hösten.

I morgon onsdag 23 november smygvisas filmerna för de medverkande och deras gäster på biografen Draken. Allmänheten får ge sig till tåls till den 1 december, då den första filmen läggs upp på Skolbio Göteborgs Facebooksida. Sedan visas en film om dagen fram till jul.