2,7 miljoner från EU till nytt projekt. Nyfikenhet, initiativförmåga och bra på att samarbeta. Det är exempel på så kallade entreprenöriella kompetenser som anses bli allt viktigare i framtiden. I ett nystartat projekt mäts dessa kompetenser hos svenska, turkiska och norska skolelever – bland annat på F5-skolan Björlandagården i Torslanda.
Det är Västra Hisingen som leder projektet Entrepreneurial learning assessment network som fått 2,7 miljoner kronor från EU:s nya utbildningsprogram Erasmus+.
Under tre års tid ska man mäta elevernas så kallade entreprenöriella kompetenser – som att ta initiativ, omsätta idéer till handling, fatta beslut, kommunicera och samarbeta.
Eleverna lämnar feedback via app
– Vissa typer av aktiviteter i undervisningen utvecklar den typen av kompetenser – men de är svåra att mäta, säger Per Brohagen, projektledare på Västra Hisingen.
I projektet mäts elevernas nivåer av entreprenöriella kompetenser med hjälp av appen Loopme. Eleverna kan när som helst lämna feedback till sin lärare via smarta telefoner och plattor.
Forskare ska hitta samband
Detta analyseras sedan av Chalmersforskaren Martin Lackeus för att få fram effekterna av undervisningen. Syftet är att stärka de nyckelkompetenser – kreativitet, samarbetsförmåga och ansvarsförmåga – som EU identifierat som särskilt viktiga för att vara anställningsbar i framtiden.
I projektet deltar även skolor i Norge och Turkiet.
– Under hela projekttiden kommer vi att utbyta erfarenheter med varandra. Vi använder samma teknik, men det kommer säkert finnas skillnader mellan länderna, säger Per Brohagen.