Tillsammans med konstnären Moa Lönn har eleverna på Brunnsboskolan skapat konst till sin nya skolbyggnad. ”Det var väldigt kul och spännande att göra konst ihop. Jag gjorde ett fredstecken, en smileygubbe och ett hjärta. Det ska bli roligt att se kompisarnas och min konst på vår nya skola”, säger en elev i årskurs ett.
Mynten i lera ska under våren brännas i ugn och därefter målas de i silver- och guldfärg. Efter sommaren kommer konstverket att synas i ett av lågstadiets nya trapphus.
Brunnsboskolan i Göteborg byggs om och i lågstadiets nya skolbyggnad ska elevernas konst synas på väggarna.
Skapar också ett konstverk för skolgården
Temat för ett av konstverken är elevernas drömmar och önskningar. När konstnären Moa Lönn berättar om det för eleverna i lågstadiet förklarar hon det som så här:
”Snart ska ni flytta in i en ny skola. Jag behöver därför er hjälp att skapa konstverk till den. Eftersom er skola heter Brunnsboskolan ska vi göra en brunn på en vägg. Och vad kan man göra med en brunn? Jo, man kan kasta ner ett mynt och önska sig någonting. I lera vill jag därför att ni gör runda mynt med era önskningar och drömmar på”.
På frågan vad eleverna drömmer om och önskar sig är svaret allt från ”att alla människor är snälla mot varandra” till ”att ingen ska bli sjuk”, ”en katt” och ”en boll”.
Under våren har också konstnären Ingrid Falk arbetat med eleverna för att skapa ett konstverk till skolgården.
Har skapat konst tidigare
En modell av hur det nya trapphuset kommer att se ut. Det här konstverket ska heta ¨Sorl och porl”.
Det är inte första gången som eleverna på Brunnsboskolan får chans att skapa konst till sin skola.
– Vi har jobbat mycket med elevarbeten som konst i flera år. Bland annat har eleverna skapat konstverk i form av textilier inomhus. Men också över hundra kvadratmeter mosaik utomhus, säger Ing-Marie Christenson Warg som är rektor Brunnsboskolan F-9.
Vikten av delaktighet
När Göteborgs Stad bygger nya skolor är det viktigt att eleverna är med och påverkar.
– Det är ju eleverna som går på skolorna. Det är deras behov vi ska möta och därför behöver vi lyssna på deras tankar och åsikter när det kommer till konsten. Genom att involvera eleverna vill vi även inspirera och visa dem exempel på vad en konstnär gör, säger Laila Ekefäll som är projektledare för En procent konst på Göteborgs Stad.
Andra kommunala skolor involverat eleverna i konsten är Skytteskolan och Långedragsskolan.