Praktiska tips gör skillnad. Massor av smarta människor har läs- och skrivsvårigheter, men långt ifrån alla får det stöd de behöver. När Dysleximässan arrangeras 23-24 oktober kommer landets främsta expertis till Folkets Hus i Göteborg.

– Det finns ett hav av kunskap där ute, men många lärare har inte hittat stigen till havet, säger Inger Rålenius som är Dyslexiförbundets FMLS koordinator för den elfte dysleximässan som fokuserar på alla som har problem med att läsa och skriva.

45 utställare och lika många föreläsare kommer till Folkets Hus vid Järntorget fredag-lördag. Ingen föranmälan behövs – och medlemskap i Dyslexiförbundet, som kan lösas vid dörren, ger fri entré. Den som föredrar kan för samma avgift, 200 kronor, nöja sig med entré till den späckade tvådagarsmässan.

– Rekordet är 1800 besökare, men det brukar alltid komma minst 1000 personer, säger Inger Rålenius.

”Vår mässa är hands on”
Fredagen riktar sig i första hand till lärare och andra som jobbar i skolan, medan lördagens program i lika hög utsträckning hoppas nå allmänheten.

– Man väljer själv fritt vilka föredrag, utställningar och workshops man vill ta del av. På så sätt skapar man sin egen mässa, säger Inger Rålenius och fortsätter:

– Vi får ofta höra att vår mässa är ”hands on” – det vill säga man får lära sig metoder som man kan ta med sig till sitt klassrum redan nästa dag.

Dyslexipriset delas ut för första gången

Senast Göteborg stod som värd för mässan var 2006 och förra året arrangerades den i Malmö. Årets mässa är ett samarrangemang mellan Dyslexiförbundet FMLS och Skriv-Knuten, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Göteborgs Stad och ABF.


På årets mässa delas också Dyslexipriset ut för allra första gången.