Huggormar, migrän och miljöbovar hemma i köket är några av de ämnen som tas upp under vårens upplaga av den återkommande föreläsningsserien ”En akademisk kvart”. Forskare från Göteborgs universitet berättar om sin aktuella forskning under en kvart vid lunchtid på en bokhandel i centrala Göteborg. Vårens miniföreläsningar inleds på torsdag.

Hör du till de vetgiriga men inte har tid att gå på långa kvällsföreläsningar. Då kan ”En akademisk kvart” vara något för dig. Det är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Wettergrens Bokhandel. Nästan varje torsdag lunch ges en miniföreläsning i någon av Wettergrens butiker.

En forskare från Göteborgs universitet föreläser mellan 12.30 och 12.45 om något från sin forskning. Föreläsningsserien startar 12 februari, pågår under hela våren och kan handla om så skilda ting som migrän och huggormar. Miljöhänsyn vid matlagningen, lögner och arvs- och gåvoskatt är andra saker som tas upp.

Miljöbov vid matlagning

Kan man vara en miljöbov när man lagar middag, undrar docent Marianne Pipping Ekström från Institutionen för hushållsvetenskap torsdagen den 19 februari. Hon kommer att berätta om ett forskningsprojekt där några familjer gjort försök att förändra sin mathållning så att den blir mer miljövänligt och mindre resurskrävande.

– Eftersom mathållning utöver själva matlagningen består av många andra delar som bland annat planering, val av livsmedel och förpackningar och hantering av avfall blir det en lång kedja av val som på olika sätt kan påverka miljön, säger Marianne Pipping Ekström.

Men vilket utrymme finns för förändring? Hur mycket är vi beredda att ändra på i det dagliga arbetet med maten?

Vad gör ont i huvudet

Har du funderat över vad det är som gör ont när du får ont i huvudet? Då kan du lyssna till Mattias Linde, doktorand och specialistläkare i neurologi, när han 6 maj berättar om migrän. Han kommer att beskriva vad som egentligen händer i kroppen när man drabbas av ett migränanfall och hur det uppfattas av dem som drabbas.

– Många personers livssituation påverkas av migrän, men det finns faktiskt mycket man kan göra för att förbättra situationen, säger Mattias Linde.

Huggormsbiten?

Den sista ”kvarten” för våren är 27 maj, när sommaren står för dörren. Då kommer professor Claes Andrén vid Zoologiska institutionen att berätta om huggormen, var man kan hitta den, hur den beter sig, om det går att bli av med den och vad som händer om man blir biten.

– Bästa sätter att bli vän med huggormen är att lära känna den närmare. Det är ett fantastiskt djur med många spännande beteenden och egenskaper. Även om man inte börjar älska den så måste man fascineras, menar Claes Andrén.