Göteborgs Stad bör satsa mer på skolmaten och bambamiljön. En krona per portion kan göra stor skillnad. Det är budskapet från Göteborgs Ungdomsfullmäktige (UF) som ordnar måltidsdag på onsdag, med en egen Bambabok, recepttävling och inbjudan till stadens politiker att äta lunch i skolan.

Initiativet till måltidsdagen kommer från UF:s skolutskott som vill starta en debatt om skolmaten och få politikerna att satsa lite mer på maten och miljön i skolmatsalarna.

”För många går hungriga från bamba”

– Måltidspersonalen gör ett jättejobb för att få pengarna att räcka till, men de har ett grymt svårt uppdrag, säger Eva Looström, planeringsledare för UF.

– Vi hoppas att måltidsdagen ska starta en diskussion om vad som kan göras. Lunchen ska hålla barnen mätta under skoldagen men idag går alldeles för många barn hungriga från bamba, så här krävs en förändring.

Huvudbudskapet är att det kan räcka med en krona mer per portion. För att bevisa det, har man tagit hjälp av kocken Stefan Karlsson på Restaurang Fond vid Götaplatsen.

Han har skapat den måltid som kommer att serveras i nästan alla Göteborgs kommunala grundskolor på onsdag: Apelsinstekt kyckling med tomat- och ostglaserad pasta.

Snittpris idag är sex kronor

Ingredienserna är närproducerade ekologiska råvaror som kan ätas av alla, oavsett religion. Ändå stannar kostnaden per portion på 7 kr 35 öre, något mer än en standardlunch i skolan.
Snittpriset för en skollunch i Göteborg ligger idag runt sex kronor, till det kommer kostnader för bröd, mjölk och sallad, cirka två kronor.

I den Bambabok som UF låtit göra finns en veckas recept på goda och nyttiga men billiga luncher, till exempel grekisk gryta med ris för 5 kr 80 öre och pasta med ostsås och linser för 4 kr 40 öre. Solveig Björnheden på Högsbo stadsdelsförvaltning har hjälpt till med recepten.

Boken har tryckts i 40.000 exemplar som skickats ut till grundskolor, kontaktpersoner i stadsdelarna och politiker. Boken ska också finnas vid utgångarna på bussar och spårvagnar och på onsdag ska den delas ut på gator och torg av UF:s ledamöter.

UF har anslagit 80.000 kronor till projektet, vilket bekostar reklam och produktion av Bambaboken, medan stadsdelarna står för extrakostnaden för Stefan Karlssons apelsinkyckling. Några stadsdelar har inte kapacitet att laga den specialkomponerade rätten till alla på samma dag, så vissa skolor kommer att få den på tisdag eller torsdag i stället. Även en del äldreboenden kommer att servera Stefan Karlssons lunch.

Recepttävling öppen för alla

Dessutom vill UF alltså se många av Göteborgs politiker i bamba på onsdag.

– Ungdomarna har själva bjudit in alla politiker i kommunfullmäktige och stadsdelsnämnderna, men vi har ingen koll på hur många som kommer. Jag tror att det finns ett stort intresse bland politikerna. Det är ju svårt att vara emot att barnen får en bättre skollunch, säger Eva Looström

Måltidsdagen innehåller också en recepttävling som är öppen för alla. Den går ut på att hitta på en god maträtt som kostar max 8 kr per portion. Senast 15 maj ska tävlingsbidragen vara inskickade till UF. Mailadressen är: ungdomsfullmaktige@stadshuset.goteborg.se

Vinnaren bjuds av Ungdomsfullmäktige på en lunch för två på Restaurang Fond.