Unik i södra Sverige. Hörselgymnasiet är en del av Katrinelundsgymnasiet och har funnits sedan 1981. Det är särskilt anpassat för elever med hörselnedsättning och har små klassrum med bänkarna placerat i u-form så att man kan se alla. Det finns hörselslinga, mikrofoner och specialutbildade lärare som har tydlig lektionsstruktur. 

Att ha en hörselnedsättning innebär att man ofta blir trött och får huvudvärk, inte hör när flera pratar samtidigt, inte uppfattar vad andra skrattar åt eller att de byter samtalsämne, blir osäker på om man hört rätt och man behöver även kunna se den som pratar. 

– Det bästa, enligt eleverna som går här, är att de känner att de hänger med. Det är lugnare på lektionen så de kan tillgodogöra sig undervisningen. De är inte rädda för att fråga om det är något de inte uppfattat, säger Annica Albrechtson, utbildningsledare på Hörselgymnasiet.

– Att få gå här är en rättighet för elever med hörselnedsättning, säger rektor Jennie Bengtsson. 

Stöd för att klara av gymnasiet

Gymnasieskolans kompensatoriska uppdrag innebär att vi ska kompensera så att alla elever kan klara en gymnasieutbildning och de som går här är lyckligt lottade för de får verkligen det stöd de behöver.  

På Hörselgymnasiet kan man läsa ekonomiprogrammet, naturvetenskapliga programmet eller samhällsvetenskapsprogrammet. Individuellt alternativ finns också om man inte är behörig till gymnasiet. Man läser utbildningen på tre år men har möjlighet att förlänga till fyra år om man skulle behöva det. Det finns elever som väljer att läsa alla gymnasiegemensamma ämnen på Hörselgymnasiet under det första året för att sedan gå vidare till andra skolor och läsa resten av sina utbildningar där. Antalet elever varierar från år till år men pendlar mellan 20 och 30 stycken.    

– Det är viktigt att veta att vi följer samma kursinnehåll och har samma krav som övriga skolans program, men undervisningen är anpassad till elever med hörselnedsättning.  Vi är en liten skola i den stora skolan, säger lärarna Kristin Fredelius och Emma Andersson.

Läser vidare på högskola

Hörselgymnasiet är den enda gymnasieskolan av sitt slag i södra Sverige. Det finns en gymnasieskola för hörselskadade i Örebro, men vill man inte skicka iväg sin 16-åring så långt bort är det bra att det finns ett alternativ i närområdet. De flesta av eleverna kommer från Göteborgsregionen, men även från ställen en bit bort, till exempel Alingsås.  

– Elever i årskurs 9 som funderar på att söka till Hörselgymnasiet får gärna komma på besök tillsammans med föräldrar, hörselpedagog eller studie- och yrkesvägledare. Den som vill får följa undervisningen ett par dagar för att se hur det är, säger Lena Nilsson, elevassistent.  

Det går bra för eleverna som gått på Hörselgymnasiet. Ungefär hälften av dem läser vidare på högskolan och de allra flesta har jobb.  

– Vi gör skillnad för eleverna och det är vi stolta över, säger Marianne Hallberg Hansson, lärare.

Foto: Oh no gravity