Språket som dörröppnare till arbetslivet - det är temat när Europeiska språkdagen firas på Göteborgs stadsbibliotek på tisdagen. Då kan man vinna språkkurser, lyssna på estradpoesi och få tips om hur man bäst skriver CV på olika språk.

Europeiska språkdagen har firats i Europarådets regi sedan år 2001, samma dag varje år – 26 september. Syftet är att lyfta fram språkinlärning som något viktigt, roligt och intressant.

Allt fler väljer bort språk i skolan

Årets språkdag arrangeras av det västsvenska EU-informationskontoret Europa Direkt Västsverige i samarbete med Göteborgs universitet, Arbetsförmedlingen Utland, Goethe-Institut och flera av studieförbunden.

– Vi har varit många aktörer som jobbat med språkdagen och alla känner vi att språk är viktigt, säger Anna Bäckman på Europa Direkt Västsverige.

– Tyvärr märker vi att allt fler ungdomar väljer bort språk i skolan, så man måste ”pusha” mer och mer för de ämnena. Språk är ju en viktig nyckel om man vill jobba i andra länder, även de nordiska.

– Vi har valt temat språk och jobb eftersom det i år är Europeiska året för arbetstagarnas rörlighet och senare i veckan hålls en arbetsmässa här i Göteborg, berättar Anna Bäckman.

Kan vinna språkkurs

Stadsbibliotekets program på tisdagskvällen inledes med språkforskaren Jens Allwood från Göteborgs universitet som talar om interkulturella möten på arbetsplatser.

Sedan kan man få tips och råd av Olof Person från Arbetsförmedlingen Utland i konsten att skriva meritförteckning (CV) på olika språk.

Japanska och spanska uppmärksammas också på olika sätt i firandet, som avslutas med att den unga estradpoeten Olivia Bergdahl läser dikter.

En tipstävling med frågor om språk pågår hela dagen på stadsbiblioteket. Bland vinsterna finns presentkort på språkkurser och en Silja Line-kryssning till Helsingfors.

Fotnot:
Stadsbibliotekets program inleds kl 17.30 och avslutas 19.30. Fri entré.