Torsdag och fredag hålls ett EU-toppmöte för ungdomar på Svenska Mässan här i Göteborg. Totalt 142 ungdomar deltar i mötet som är ett så kallat rollspel som heter Model European Concil. Med hela 114 gästande ungdomar från åtta EU-länder ska man diskutera olika frågor. Elever från Göteborg representerar Sverige, Finland, Grekland och Portugal och har läst en specialanpassad 50-poängskurs i skolan för att förberedda sig för rollspelet.

Klockan är runt nio på morgonen och regnet faller ner över Göteborg. Vi kliver in på Svenska Mässan och möts av ungdomar från många olika länder som ska delta i Model European Concil, MEC. Majoriteten av deltagarna är killar, vilket är lite synd.

Spanien öppnar mötet
Spaniens premiärminister öppnar mötet och hälsar alla välkomna till Göteborg och rollspelet. Han är en duktig talare, pratar lugnt och tydligt. Hans bord är klätt med blommor i rött och gult. Språket som används är övervägande engelska men även spanska och franska förekommer.

Vivi-Ann Nilsson, Chair of the Education Committee, håller ett tal om bland annat hur våra skolor i Sverige fungerar. Sen får en minister från varje land tala fritt om vad deras land hade för åsikter och tankar. Det mest förekommande ämnet är självklart terrorismen i världen men även drogproblemen.

Tyvärr var inte ljudet så bra i lokalen och vissa av ministrarna talar för fort och otydligt, säkerligen på grund av nervositet.

Sveriges socialminister

I den första pausen talar vi med Sverige socialminister Sophie Fallenius, 17 år som studerar på Munkebäcksgymnasiet i Göteborg.

3CB0.jpg
– Anledningen till att jag är med i MEC är att jag vill bilda mig en uppfattning om EU. Jag vet inte om jag är för eller emot, därför är det här en bra chans att ta reda på det.

Sophie tycker att MEC är en kul grej för alla ungdomar som vill lära sig mer och engagera sig i politik och EU. Hon anser att allt för få ungdomar engagerar sig politiskt.

– Det är ju faktiskt vår framtid det gäller.

Det absolut svåraste är att enligt henne själv att man måste veta mycket om Sveriges ståndpunkter i olika frågor för att kunna svara korrekt när man får en fråga. Att ringa Göran Persson och fråga går inte. När det ”riktiga” EU-toppmötet hölls i Göteborg var hon i Spanien på semester och såg allt på TV.

– Jag tycker att det är bra att man demonstrerar och visar sin åsikt. Men att ta till våld är absolut fel sätt.

TV-team

I pausens vimmel var det hög ljudnivå och heta diskussioner. I ett hörn hittar vi några glada ungdomar som har i uppgift att vara TV-team. Det är de som ska dokumentera hela mötet och efterfesten på Barken Viking. Anna Svenberg, 17 år från Göteborg, är en av reportrarna i TV-teamet:

– Jag fick chansen att medverka och tyckte att det lätt som en kul grej.

6222.jpg
Hon tycker att det svåraste är att man måste tala engelska med de flesta. Är man nervös blir det lätt fel. De ska filma efterfesten och det tycker Anna ska bli kul och intressant.

– Vi började i går och det är verkligen spännande men än så länge har det inte hänt så mycket. När de här dagarna är över så har vi nog varit med om mycket.

För de medverkande har dagen bara börjat. Nu väntar mängder med möten.

Text och Foto och Ida Ekman