Brunnsboskolans restaurang dominerade. ”För passionen, envisheten och helhetssynen som lyfter måltidsupplevelsen till nya höjder och gör matgästerna både mätta, glada och mer öppna för ny kunskap.” Så lyder motiveringen till varför Brunnsboskolans köksmästare Even Bakke igår blev utnämnd till Årets Skolkock 2014.

– Otroligt roligt! Inte minst eftersom vi kom tvåa i kategorin Årets Skolrestaurang och att vår rektor Anna Koppfeldt Sandström kom på sjätte plats som Årets gastronomiska rektor. Och detta bara ett halvår efter att vi öppnat vårt nya kök, säger Even Bakke, nyss hemkommen från den festliga utdelningen på Norra Latin i Stockholm.

Redan förra året var Even Bakke nominerad i denna prestigefulla tävling, kallad White Guide Junior, och i år vann han alltså, i konkurrens med 300 av Sveriges bästa kockar. Juryn har bland annat bedömt smak, näring, måltidsmiljö, service och pedagogiskt samarbete som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.

– Har man bara engagemang och kunskap så kommer man hur långt som helst. Grejen är att vi alltid är kritiska ställer oss frågan om vi själva skulle vilja äta det vi serverar. Ibland kan man höra personal i skolkök säga ”Nej, jag tycker inte om det här, men barnen gillar det”. Så skulle vi aldrig resonera! säger Even Bakke, som även är noga med terminologin: på Brunnsboskolan serveras inte ”barnmat”, utan god mat.

Egna pannkakor och sylt
– Med lite planering och organisation så är det inte särskilt svårt. Härom veckan stekte vi 900 pannkakor själva här i skolköket, det tog sex timmar men eleverna uppskattade det jättemycket eftersom det blir så stor skillnad i smaken. Till pannkakorna serverade vi egengjord sylt på björnbär, hallon och jordgubbar, och det gick bara åt hälften så mycket som det gör med färdigköpt, eftersom den inte alls är lika sliskig, slaskig och söt, säger Even Bakke, som nu så smått börjat planera hur utmärkelsen ska firas.

– Vi får väl göra någon god efterrätt till eleverna, kanske nästa fredag, innan lovet. Eller kanske på tisdag, eller onsdag, för att överraska dem mitt i veckan?

Men jag tänkte att du skulle unna dig något själv, nu när det är du som har vunnit!

– Nej! Jag vill fira med barnen! Det är de som är våra gäster och det är för deras skull som vi är här. Om vi som vuxna väljer att gå på restaurang men inte gillar maten så går vi inte tillbaka, men de måste gå hit varje dag, så då är det vår skyldighet att servera så absolut god mat som möjligt åt dem!