Nu siktar Brunnsboskolans köksmästare på OS-guld. Brunnsboskolans köksmästare Even Bakke korades till årets skolkock redan i våras. I tisdags följde han upp med ett VM-silver vid tävlingar i Luxemburg. ”Visst är jag nöjd, men på OS 2016 ska vi ta guld”, säger han.

Det svenska skolkökslaget kom till VM i Luxemburg för att ta upp kampen med lag från andra storkök runt om i världen.

– Det var faktiskt bara vi som var skolkockar, berättar Even vars lag redan före avresan fått veta att man skulle komponera en middag på temat ”Europa möter Asien”.

Med inspiration av det persiska köket
– Eftersom ett av den andra lagen kom från Thailand tänkte vi att vi skulle lägga oss i andra änden geografiskt och gjorde en middag inspirerad av det persiska köket. Med bland annat dadlar, saffran och granatäpplen, säger Even Bakke som för egen del har sina rötter i Norge.

Det svenska laget tävlade mot en belgisk kockskola och hade i uppgift att servera en soppa, en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk rätt samt en efterrätt för 150 personer. Allt skulle näringsberäknas och varje portion fick kosta högst 5 euro.

”Om två år ska vi vinna OS-guld!”
– Det påminner ganska mycket om hur vi jobbar i skolan, säger Even som redan på fredagen var tillbaka bland kollegorna på Brunnsboskolan.

– Först kändes det lite snopet när vi var så nära, men visst är jag nöjd med silvermedaljen. Fast det är lite som i ishockey – OS är större än VM, och om två år ska vi vinna guld i matlagnings-OS i Erfurt!

Nu tar Even Bakkes nya VM-diplom plats bland andra utmärkelser på Brunnsboskolans egen Wall of fame, och eleverna kan nog räkna med att de också kommer få vara med och fira framgången.

Populär kycklingsoppa
– Nu ska vi ju ha Nobelmiddag om ett par veckor, och sedan jullunch. Kanske kan det bli så att vi serverar dem min efterrätt: en cheesecake med saffran och pepparkaka. Kycklingsoppan har det fått smaka redan tidigare – den var jättepopulär, säger den uppskattade köksmästaren och lägger till:

– Men man kanske skulle kanna kalla den för silversoppa…