Nästa vecka får hundratals elever och lärare i Göteborgs skolor en utländsk lärare på besök. Det är dags för Göteborgs internationella gästlärarvecka, som även i år har blivit rekordstor: Närmare 100 lärare från ett 20-tal länder, bland andra Kina, USA, Ryssland, Colombia, Libanon och Turkiet, kommer hit.

– I år har vi många fler lärare än tidigare från de baltiska länderna, det är roligt, säger Gunilla Engberg.

Får skugga värdlärare

Hon arbetar som internationell samordnare på enheten för mångkulturell utveckling inom sociala resursförvaltningen, som arrangerar gästlärarveckan ihop med SDF Frölunda och utbildningsförvaltningen.

Tack vare ett vänortsliknande samarbete med Lyon i Frankrike, kommer 20 lärare därifrån.

– Tidigare har vi bara haft enstaka lärare från Lyon. I år fick vi hela 50 anmälningar, sedan fick 20 av dem EU-bidrag via franska myndigheter för att komma hit, berättar Gunilla Engberg.

I år är det femte gången som Göteborgs gästlärarvecka ITEW (International Teachers Exchange Week) arrangeras. Föregångaren, den nordiska gästlärarveckan i Göteborg, startade för mer än 25 år sedan.

De gästande lärarna får varsin värdlärare som de ”skuggar” på jobbet under fyra dagar, följer med i undervisningen och pratar med kollegor och elever. I år deltar cirka 45 skolor i Göteborg, de flesta grundskolor och gymnasier men även vuxenutbildningar samt en förskola.

Skickade datorer till Serbien

Nytt för i år är ett miljötema vid onsdagens seminariedag på Burgårdens konferenscentrum: ”Den globala miljön – ansvar och möjligheter”.

– Vi har bett gästerna berätta om miljöprojekt vid sina skolor. Elva grupper har anmält sig, det ska bli intressant att höra hur man jobbar konkret med miljön i olika länder, säger Gunilla Engberg.

Hon poängterar att det viktigaste med veckan är besöken ute i skolorna, utbytet av erfarenheter och vad som kan hända när nya kontakter knyts.

– Ett exempel är Nya Påvelundsskolan som numera har ett samarbete med en skola i en liten ort i Serbien, nära gränsen till Bulgarien. Förra året skickade Påvelundsskolan datorer till sin systerskola i Serbien, det har blivit ett jättefint samarbete skolorna emellan – tack vare att de serbiska lärarna var här för några år sedan, berättar Gunilla Engberg.

Utflykt till Marstrand

Frågan är då hur stor gästlärarveckan kan bli.

– Lika stor som Bokmässan! Det är i alla fall visionen för idégivaren Ulf Birath, stadsdelschef i Frölunda, säger Gunilla Engberg med ett skratt.

– Men om vi ska bli större än i år, krävs nog stöd från andra delar av Göteborgs Stad, kanske Göteborg & Co. Vårt mål är att stärka Göteborgs roll som internationell kunskapsstad.

Veckan börjar redan på söndag med välkomstmiddag på Ullevi och avslutas på fredag eftermiddag med en enkel ceremoni på Operan. På torsdag bjuder kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Linder på officiell middag på Börsen och gästerna ska också på utflykt till Marstrand.

De som vill, kan även besöka Universeum, Världskulturmuseet eller Ekocentrum.