Klass 5 A i Kärralundsskolan är bäst av landets alla femteklassare i att hitta på mysterier. Det anser i alla fall juryn i Lasse-Majas skrivartävling och belönar klassen med förstapriset, 10.000 kronor.

– Jättekul, inte minst att vi fick jobba med både ord och bild, då var det lättare för eleverna att hitta något som de tyckte om, säger läraren Anette Johansson.

Skapade åtta mysterier

Det var hon som anmälde klassen till skrivartävlingen. Här gäller det att hitta på ett mysterium – inte skriva en hel historia – och sammanfatta det på max två A 4-sidor och med hjälp av teckningar.

– Vi startade arbetet efter jullovet och jobbade vid ett par tillfällen under januari. Barnen tyckte att det var roligt och fick jobba i grupper, berättar Anette Johansson.

Klassen skapade hela åtta mysterier. Sedan röstade man om vilka tre som var bäst och dessa skickades in till tävlingen. Och i veckan fick man alltså veta att ett av dem hade vunnit 1:a pris.

Vinstpengarna går till klassresa

Det vinnande bidraget heter ”Tandmysteriet” och handlar om en tandsköterska som har bytt ut fluoret mot en godis-smörja så att patienterna får fler hål på hennes tandläkarmottagning, inte färre. Orsaken till brottet: Hon vill inte mista sitt jobb.

Klassen ska använda sitt förstapris, 10.000 kronor, till en klassresa. Vart har man inte bestämt ännu.

– Föräldrarna planerar redan för en resa, så det här blir ett välkommet tillskott, konstaterar Anette Johansson.

Dessutom får eleverna biobiljetter och boken Kärleksmysteriet.

Fotnot:
Lasse-Majas skrivartävling arrangeras av Bonnier Carlsen bokförlag, Bonnier utbildning och SF