Västra Göteborg hyllar havet. Lax, sej och torsk. Det står på matsedeln för förskolorna och skolorna i Västra Göteborg 25-28 februari. Aktiviteten är en del av den Go-to-sea-vecka som Göteborg & co anordnar. "Vi kände att det var en kul grej att vara med i det här eventet", säger Fredrik Karlsson, verksamhetsutvecklare på måltidsservice Västra Göteborg

Under sista veckan i februari kommer livet under ytan att lyftas fram i Göteborg. Evenemanget Go-to-sea erbjuder föreläsningar, barnaktiviteter och matlagningskurser. Det går också att äta fisksoppa till lunch i tillfälliga restaurangcontainrar runt om i staden.

I början av januari fick måltidsservice i Västra Göteborg frågan om de ville vara del av evenemanget. Det ville de.

– Vi vill slå ett slag för att vi har fina råvaror från havet. Dessutom ligger det helt i linje med våra prioriterade mål, mindre konventionellt kött och mer fisk och vegetariskt, säger Fredrik Karlsson.

Fisk i alla former
Under tisdag till fredag 25-28 februari står fiskgratäng, fiskgryta, färsk lax och fiskbullar på matsedeln i stadsdelens förskolor och skolor. Under veckan kommer det finnas informationsmaterial om matfisk i matsalarna, som branschorganisationen Svensk fisk tar fram. Det kommer också finnas program för vad som händer på andra håll i staden under Go-to-sea-veckan.

Så långt det är möjligt kommer rätterna som serveras att baseras på färsk fisk.

– Vi jobbar generellt för att laga mer mat från grunden och servera rena råvaror. Tidigare har det varit mycket halvfabrikat, som fisknuggets och panerade produkter, men vi vill satsa pengarna på att köpa färsk fisk istället.
Färsk fisk smakar lite annorlunda, så till en början kan det kanske kännas ovant för en del barn. Men Fredrik Karlsson tror att det mest handlar om att prova.

– Det kan vara känsligt att få något annat än man är van vid, så det kanske tar några gånger innan man tycker om maten.

Inte bara pannkakor och spaghetti
Att planera skolmat innebär en ständig avvägning mellan att uppfylla elevernas önskemål och att erbjuda nyttig och varierad mat.

– Det är frågan om vad man ska erbjuda. Ska vi bara erbjuda önskerätter? Eller ska vi erbjuda barnen att testa ett antal olika rätter, så att de får möjlighet att bredda sin smakrepertoar under skoltiden?

Idag serveras fisk minst en dag i veckan i Göteborgs förskolor och skolor. Till hösten kommer det troligen utökas till två dagar. Det har att göra med ett beslut om att allt kött ska vara ekologiskt. Eftersom det är lite dyrare innebär det att andelen vegetariska rätter och fiskrätter kommer att öka.

Brännöskolan är lite av en pilotskola, där serveras redan fisk två dagar i veckan, vegetariskt två dagar och kött en dag.

– Det fungerar väldigt smidigt där. Generellt ser det lite olika ut mellan stadsdelarna hur van man är att äta fisk. I skärgården önskar man oftare fisk än inne i stan till exempel.