Göteborg Stads fjärilsprojekt fick en flygande start i Delsjöområdet i våras. Nu ska en ny grupp Göteborgslärare inspireras att låta fjärilarna bli en del av undervisningen.

I Göteborg finns det sedan i våras en uttalad målsättning att gynna dagfjärilarnas livsmiljö. Med 350 000 kronor från statliga Miljömålsrådet kunde miljöförvaltningen tillsammans med park- och naturförvaltningen i våras introducera ett fjärilsprojekt för ett tjugotal lärare.

Fjärilarna smög sig in i varje ämne
Den 31 augusti är det dags för en ny grupp lärare att lotsas in fjärilarnas värld med hjälp av Jan Uddén som är biolog och pedagog vid Bohusläns museum.

9E6_2.jpg
– Vi vill försöka inspirera lärarna att ta med sina nyvunna fjärilskunskaper ut i skolorna, säger projektledare Karolina Källstrand på miljöförvaltningen som redan fått bevis för att vårens fjärilsdag har lett till en lång rad initiativ.

På Nya Långedragsskolan lyckades läraren Catherine Nestenborg få sina elever i klass två att bli så intresserade att fjärilarna smög sig in i snart sagt varje ämne.

Larvens väg en pedagogisk resa
– I svenskan skrev vi fjärilsdikter och diskuterade hur fjärilarna fått sina namn, i matematiken räknade vi hur många fjärilar det går på ett tusen fjärilsben, och i bild pratade vi om fjärilarnas färger.

För att ge ytterligare näring åt intresset har Catherine Nestenborg och hennes elever också planterat växter som av hävd attraherar fjärilar. Några larvers väg till puppa och färdig fjäril blev en pedagogisk resa för Catherine och hennes elever.

– En dag lät vi dem under högtidliga former lät flyga iväg från trädgården i skolans uterum.

Planerar inventeringstävling till våren
7164.jpg
Den nya inspirationsdagen ska hållas i Slottsskogen – ett av många bra ställen i Göteborg för den som vill spana efter fjärilar.

– Trädgårdsföreningen, Botaniska, Änggårdsbergens ljunghed är andra bra platser – men olika arter trivs ju i olika naturtyper, säger Karolina Källstrand.

Förr var det inte så ovanligt att man försökte fånga och samla fjärilar – idag försöker många istället fotografera dem. En av de ovanligare arterna är alkonblåvingen som är hotad, men har sitt starkaste fäste just i Västsverige.

Sedan nya fjärilsvänliga trädgårdsväxter planterats i Slottsskogen den 31 augusti går arbetet vidare med att formulera ett informationsmaterial som blir tillgängligt för alla via goteborg.se.

– Fjärilarna försvinner ju nu när hösten kommer, men till våren har vi planer på att följa upp med en inventeringstävling, säger Karolina Källstrand.

7698.jpg