Gratis online - fler kan delta. Nobelpristagare och andra experter kommer att ta itu med lärandets utmaningar och utbildningens framtid när Nobel week dialogue äger rum i Stockholm den 9 december. Evenemanget sker online i år vilket innebär att det blir enklare att ta del av för göteborgarna. Anmälningen har öppnat.

Nobel week dialogue äger rum varje år 9 december under Nobelveckan. Mötet mellan vetenskap och samhälle sammanför deltagare med olika erfarenhet från hela världen.

Evenemanget brukar anordnas vartannat år i Göteborg och vartannat i Stockholm. I år är det Stockholms tur, men på grund av pandemin kommer det att vara ett online-evenemang.

– Panelen som medverkar sitter i Stockholm, men det blir alltså ingen publik på plats, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, som på uppdrag av Göteborgs Stad är med och arrangerar evenemanget.

Biljetterna brukar ta slut fort

1 500 platser brukar finnas tillgängliga när evenemanget är på Svenska Mässan. De är eftertraktade och tar alltid slut fort när biljetterna släpps. Samma visa brukar det även vara i Stockholm.

– I år när det är online kan ju faktiskt fler ta del av evenemanget, säger Stefan Gadd.

Det är gratis att delta i evenemanget 9 december klockan 13–16.30. Det krävs dock en registrering (se länken nedan).

The challenge of learning: The future of education är titeln för evenemanget. När temat bestämdes i slutet av 2019 kunde arrangörerna inte ana hur aktuellt och relevant ämnet skulle bli. De svårigheter och möjligheter som dagens pandemi innebär för olika former av inlärning kommer att diskuteras.

Det blir intervjuer, kortare föreläsningar och paneldiskussioner kring olika frågor relaterade till lärande: Vad fungerar, vad fungerar inte och vad finns det för fördelar med en digital värld i snabb förändring? Allt hålls på engelska.

Göteborg bidrar

23 personer finns i dagsläget på deltagarlistan, däribland flera nobelpristagare som Frances Arnold kemipristagare 2018, men också andra experter.

– Det finns till exempel två deltagare från Göteborg: John Holmberg, professor i fysisk resursteori på Chalmers och Linnea Lindqvist, rektor på Hammarkulleskolan, säger Stefan Gadd.

Nobel week dialogue arrangeras av Nobel prize outreach i samarbete med Göteborgs Stad, Volvo Group, Carl Bennet AB, Ericsson och Region Västra Götaland med stöd av Carlsberg foundation.