Gränser är årets tema. Är jorden platt? Lever Elvis? Är brittiska kungafamiljen ödlor? Knäppa konspirationsteorier påverkar både oss och samhället. När Göteborgs vetenskapsfestival invigs 18 april föreläser den världsledande brittiska forskaren Karen Douglas om psykologin bakom konspirationsteorier.
– Konspirationsteorier spänner över flera olika ämnen och berör inte ett specifikt fält. Det finns som bekant inom både klimatfrågor, politik och populärkultur, säger Jenny Hultén, konstnärlig ledare för Vetenskapsfestivalen på Göteborg & Co.
Karen Douglas är professor i socialpsykologi på University of Kent i England. Hennes forskning handlar om vad som får oss att tro på konspirationsteorier, dela dem vidare och hur vi som samhälle påverkas av dem.
”Tilltron till vetenskap och källkritik är viktig”
På invigningen av årets vetenskapsfestival föreläser Karen Douglas om varför personer tror på konspirationsteorier, varför vi väljer att dela dem och vad konsekvenserna blir.
– Tilltron till vetenskap och källkritik är viktig när desinformation och konspirationsteorier sprids, men även kunskap om hur det kommer sig att så många tror på så tillsynes bizarra idéer, säger Jenny Hultén.
Med på invigningen är också Emma Frans, doktor i epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Hon har skrivit flera böcker och manade under covid-19-pandemin till kritiskt tänkande och att lyssna på experter. I vår släpper hon boken Expertparadoxen – om vårt förhållande till experter och varför vi ska tro på dem.
Artisten och kompositören Lisa Nordström framför elektronisk musik och videokonstnären Johannes Ferm Winkler förstärker upplevelsen med sin visuella inramning.