Instiftat till Pelle Svanslös 75-årsdag. På plats i Stockholm har förskollärarna Elena Capalova och Helena Fällström från förskolan Kometgatan 2 fått ta emot ett stipendium i Pelle Svanslös anda. De får den första upplagan av ”Våga vara snäll”-stipendiet för sitt arbete med allas lika värde.

− Det är oerhört hedrande och vi är jättestolta, inte minst över att vi är de första som får det här priset. Nu hoppas vi att fler kommer att vilja söka det framöver och i ännu högre grad än tidigare satsa på att jobba med alla likas värde, säger Helena Fällström.

För sex år sedan uppmärksammade förskollärarnas tidning hur pedagogerna på Vitsippan på Kometgatan 2 använde Pelle Svanslös i sitt arbete för att stärka barnens självkänsla.

5FDE.jpg
− Han är en bra förebild som barnen kan identifiera sig med. Vi sjöng sånger och spelade teater. Barnen fick se med egna ögon att det goda vinner, säger Helena Fällström.

Stipendium på 44 400 kronor
Arbetet med allas lika värde har sedan löpt som en röd tråd genom arbetet på förskolan.

− Ja, vi har jobbat vidare med det. I år har vi satsat på temat ”Världen och vi”, som handlar om att vi är mer lika än olika oavsett varifrån vi kommer, säger Helena Fällström.

Stipendiet delades ut på onsdagen den 22 oktober under en prisceremoni på Kulturhuset. Helena Fällström och Elena Tappalova fick ta emot ett diplom och en check med prissumman.

− Stipendiet är på 44 400 kronor. De pengarna kommer vi att använda i verksamheten för att göra bra saker tillsammans med barnen, exakt vad vet vi inte än, säger Elena Capalova.

Första boken för 75 år sedan
Stipendiet är instiftat av Sagogränd AB, som kontrollerar rättigheterna för Gösta Knutssons karaktär Pelle Svanslös, för att fira att det är 75 år sedan den allra första boken kom ut.

Tanken är att uppmärksamma förskolor och förskolepersonal som jobbat lite extra för att utveckla barns förståelse för allas lika värde.