Förskolan Mühlenbock i Örgryte i Göteborg är först i landet med att certifiera sin mat och måltidsverksamhet. Nu har de, tillsammans med en förskola i Kristianstad, fått diplom från organisationen Skolmatens vänner.
– Det känns jättebra. Och detta är tack vare att vi har en så engagerad och duktig personal som tagit i den viktiga frågan med barnens måltider, säger rektor Ewa Ericsson.
”Framförallt ett lagarbete”
Personalen är i det här fallet främst Britt-Marie Lindgren. Hon är förskolans heltidsanställda matansvariga som tar emot mat från förskoleköket i Kallebäck, där Örgrytes kostchef Inger Månsson – tidigare prisad av Gastronomiska akademin – styr över menyer och råvaror.
– Inger Månsson är förstås en bidragande faktor också, eftersom hon levererar så bra mat från köket i Kallebäck. Men framför allt är detta ett lagarbete, där våra duktiga förskollärare och barnskötare hela tiden söker förbättringsområden och är lyhörda för nya idéer, säger Ewa Ericsson.
Förskolan Mühlenbock har två avdelningar – Ängen och Havet – med plats för 30 barn och är ganska ny, den öppnade i maj 2007.
– Inför starten såg vi över alla rutiner och upprättade handlingsplaner för våra kök enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. Sen tyckte Britt-Marie och jag att det var spännande att gå ett steg till och bli certifierad, berättar Ewa Ericsson.
Ska klara minst 31 kontrollpunkter
Strax före jul fick de kvitto på att de lyckats: Ett diplom från Skolmatens vänner som visade att Mühlenbocks förskola är först i Sverige, ihop med förskolan Smultronstället i Kristianstad, att få certifieringen.
Certifieringen bygger på Livsmedelsverkets Råd för bra mat i förskolan. För att klara en certifiering krävs att skolan klarar minst 31 av 38 kontrollpunkter.
– Med hjälp av verktyget kan man snabbt se om måltiderna följer de nationella råden. Föräldrar och personal på landets förskolor har efterlyst ett hjälpmedel för att enkelt kunna kontrollera hur maten fungerar, säger Annika Unt Widell i Skolmatens vänner.
Hon hoppas nu att landets övriga 20.000 förskolor inspireras av de två premiärskolorna.
Bullar, saft och glass max en gång i månaden
Några av villkoren som måste vara uppfyllda för certifiering är att det finns minst en vuxen vid varje bord under måltiderna, att miljön är lugn och trivsam och att lunch, frukost och mellanmål är varierade med bra sammansättning. Söta drycker, bullar, och glass serveras inte alls – eller högst en gång i månaden.
Måltiderna i förskolan med frukost, lunch och mellanmål ska ge mellan 65 och 70 procent av dagens energi och näring enligt Livsmedelsverkets råd.
Skolmatens vänner är ett samarbete mellan LRF och de bondeägda livsmedelsföretagen och arbetar för att värna maten i förskolan och skolan.