Regnbågsdisco och världens längsta high five. Discodunket ekar mellan husen mitt i Haga när barnen dansar i regnet. Det är avslutning av Prideveckan och det uppmärksammas på förskolan Haga Nygata 17.

Mellan gungor, träd och rutschkanor hänger en lång banderoll med handavtryck i regnbågens alla färger, ”världens längsta high five”.

– Vi brukar ju ha en parad genom Haga som väcker mycket uppmärksamhet. Folk hänger ut genom fönstren och tittar på barnen. Nu fick vi göra annorlunda i år. Barnen har varit jättestolta när de sett hur den här high-fiven byggts på och hur lång den faktiskt blivit. Det har varit ett gemensamt projekt där alla avdelningar har varit delaktiga, berättar Evelina Gunnarsson, förskollärare.

”Alla förskolor ska vara jämställdhetssäkrade”

Paraden och årets alternativa aktiviteter är höjdpunkten på ett ständigt pågående arbete med normer på förskolan. Det hela startade för åtta år sedan.

– Vi ville göra något tillsammans i rektorsteamet och tog fasta på ett mål i budgeten 2012 om att alla förskolor skulle vara jämställdhetssäkrade. Det som har varit viktigt för oss är att det här inte är ett projekt utan en naturlig del i vårt arbete på förskolan. Det vi kan se idag är att vår både vår miljö och själva utbildningen är mer tillgänglig för alla barn. Det är mer harmoniskt i barngrupperna med lek som utgår utifrån intresse. Vi experimenterar och utmanar mycket mer. Det syns i våra lärmiljöer och i hur vi möter barnen, berättar Christina Rekstad som är rektor på Haga Nygata 17.