Utställningen ”Att bli synlig” tar plats vid Stora teatern. I årets firande av Göteborgs 400-årsjubileum är det fokus på hälsa med bland annat utställningar runt om i staden. Nu finns den tredje och sista utställningen ”Att bli synlig” utanför Stora teatern. Fyra barn från förskolan Mölndalsvägen 29 fick möjligheten att delta med porträtt som barnen målat i ett konstprojekt på förskolan.

− De var inte i glas och inte så stora när de var hos oss, säger ett barn, som nu får se konstverken på ljustavlorna utanför Stora teatern.

 Temat för utställningen är psykisk hälsa och kreativt skapande. Från förskolan fick tre femåringar och en fyraåring chansen att vara med i projektet. Läs mer om hur förskolebarns plats i staden lyfts under jubileumsåret här. 

Barnen målade porträtten under en workshop ledd av konstnären Helena Wikland Skårbratt och målade med akrylfärger på uppspända målardukar. Först målade de ett självporträtt och sen fick de välja ett porträtt av konstnären Amadeo Modigliani som de själva skulle tolka.

− Innan de började med självporträtten fick barnen titta sig i spegeln. Det ledde till bra samtal om likheter och olikheter. På förskolan är det ofta fritt skapande som gäller. Här fick barnen i stället ett tydligt uppdrag och skulle följa detaljerade instruktioner, vilket är en utmaning, men resultatet blev fantastiskt, säger Karin Andersson, förskollärare.

Att skapa är bra för välbefinnandet

Enligt läroplanen för förskolan ska barnen ska ges tid, rum och ro till eget skapande. Utbildningen i förskolan ska ge barnen möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer som bild, form och rörelse.

−  Att skapa kan vara en rogivande stund som är bra för välbefinnandet. På förskolan försöker vi lära barnen nya sätt att skapa. Det är både utvecklande, lugnande och kan stärka självkänslan, säger Karin Andersson.

Utställningen pågår till 31 januari

Utställningen pågår fram till den 31 januari. Läs mer på www.goteborg2023.com