Myror, grodyngel, älgspår, grillning plus lek bland blåbärsris och mjuk mossa. Ja, det är dagliga händelser för barnen som tillhör Utegruppen vid Förstamajgatans förskola. Gruppen har "flyttat ut i skogen" och tillbringar större delen av dagen utomhus. Och det är populärt. Förskollärarna, barnen och föräldrarna ser många fördelar.

– Min son älskar att vara utomhus. Han tycker om att röra på sig och kan vara ute i ur och skur, säger Camilla Schwartz som är mamma till Teo fyra år.

– Det spelar ingen roll vad det är för väder. Han skulle kunna vara ute dygnet runt. Han tycker att det är så intressant med småkryp och allt som finns i naturen, instämmer Shirin Kadir, mamma till Zrian som liksom de flesta barnen i gruppen är fyra år.

”Det är nog en älg som gått här”

7608.jpg
Varje dag strax efter klockan nio beger sig gruppen på 14 barn och de två förskollärarna Rim Behnam Karlsson och Irene Erlandsson ut i naturen. De är ute flera timmar och kan utan brådska ägna sig åt upptäcktsfärder vid sidan av de vanliga promenadvägarna.

Den dagen Vårt Göteborg följer med dröjer det inte länge förrän spänningen stiger i barngruppen.

– Har ni sett, här är spår av ett stort djur. Det är nog en älg som gått här, säger Irene.

Alla böjer sig ned och tittar. I leran invid stigen finns det tydliga avtryck av klövar. Irene och barnen försöker följa spåren en bit och de talar om att den sprungit med rediga kliv.

– Jag har aldrig sett älgspår. Älgen måste vara stor som har så stora klövar, säger Linn som är fyra år och måttar samtidigt brett med händerna.

7B06.jpg
”Här i skogen har vi allt”

Barnen håller sig alltid inom synhåll, men tvekar inte att ge sig in bland träd och bergknallar. De är nyfikna och letar upp sniglar, skalbaggar, myror, pinnar och stenar. Alla vet att de ska vara varsamma och låta djur och växter få vara kvar i natur.

– Här i skogen har vi allt. Barnen lär sig om natur och miljö, men vi tränar också mycket matematik genom att jämföra och räkna. Här kan fantasin flöda. Mellan några bergknallar kan de ”bygga hus” och inreda rum, berättar Irene.

Barnen är aktiva och med på noterna hela tiden. Ibland formerar de sig i spontana grupper och leker, pratar eller utforskar omgivningen. Alla känner alla och de visar ofta omsorg om varandra. Som besökare ser jag trygga och glada barn.

”Inte så gapigt som det kan bli inomhus”

72E8.jpg
– Vi kan gå i lugn och ro eftersom vi har gott om tid. Barnen kan titta på det de vill och de får verkligen tid att utforska, konstaterar Rim, som ser stora fördelar med det här upplägget.

– Skillnaden mot förut är jättestor. Här är vi två vuxna och 14 barn. Både barnen och vi fröknar får helt andra möjligheter att lära känna varandra, säger Rim och får medhåll av Irene:

– Det blir ett annat lugn här ute. Det är inte så gapigt som det kan bli inomhus. Dessutom behöver barn få utlopp för sin energi. Många är inomhus och sitter still för mycket.

Sedan barnen började vara ute i naturen längre tid och varje dag har de blivit skickligare att ta sig fram över stock och sten. Barnen blir mer och mer säkra. Grovmotoriken är kanon, noterar personalen.

Många av föräldrarna är inte så vana vid skogen

Samtidigt har barnens nyfikenhet och intresse för årstidernas betydelse för djur och växter ökat. De har sett grodornas äggsamlingar bli yngel och torra björkkvistar bli först ljust gula och sedan få större och grönare blad.

Mer än hälften av barnen i Utegruppen har föräldrar som vuxit upp i andra delar av världen. I många fall saknar man i dessa länder tradition att vara ute i naturen, att röra sig fritt och njuta av det som är vackert, intressant eller kanske spännande.

– Många är från andra kulturer och är inte så vana vid skogen. Nu öppnar vi en dörr och integrerar dem i den svenska kulturen, det känns väldigt bra säger Rim.

Inne på fredagar

Vid extremt dåligt väder kan Utegruppen använda idrottssalen, scenrummet och näraliggande lokaler. Här kan barnen byta om och var och en har egna krokar och plats för extra kläder, regnkläder, stövlar och ryggsäckar.

På fredagar var eller varannan vecka är barnen kvar på Förstamajgatans förskola. Då träffar de andra barn och umgås med sina vänner. De ritar och samtalar också om veckans händelser. Barnen är dessutom med på förskolans gemensamma aktiviteter.

1C62.jpg
Vad är det för spår? Det måste vara en älg.

5236