”En glädjens dag”. Skolstarten är en stor dag för elever, vårdnadshavare och medarbetare. Varje år är det förändringar i Göteborgs Stads 160 skolor. Några flyttar in i en nybyggd skola, andra är glada över att de fått nya paviljonger att vara i. Vårt Göteborg har besökt Svartedalsskolan i Biskopsgården och Åkeredsskolan i Tynnered.

På onsdagen öppnade eleverna på Svartedalsskolan dörren till en nybyggd skola.

— De nya lokalerna och den öppna miljön ökar lusten att lära då inredning och möbler är gjorda för att passa alla elevers olika behov och förutsättningar, berättar Mesrure Karateke, lärare på Svartedalsskolan.

Eleverna startade läsåret med att samlas stadievis på skolans fotbollsplan. Solen tittade fram mellan molnen, musik spelades och eleverna ropades upp i sina respektive klasser.

— Skolgården är gjord för både lek och lärande. Vi har en hel del samlingsplatser där bland annat våra ungdomar kan hänga på rasterna, berättar Mesrure Karateke.

En glädjens dag i Åkered

Det är en glädjens dag! Anna Börjesson rusar över skolgården på Åkeredsskolan med sju meter blågult band som ska klippas vid invigningen av de nya skollokalerna.

Åkeredsskolans lokaler har varit omdiskuterade länge. Orsaken var problem med fukt, mögel och ventilation som gjorde att det inte längre gick att använda Åkeredsskolan. Efter att ha undersökt flera alternativ beslutade staden att bygga nya paviljonger. Och vid skolstart kunde 347 elever flytta in. Dels i nya paviljonger ovanpå de äldre, dels i helt nya paviljonger bredvid skolans gamla område.

Nu kan vi koncentrera oss på undervisningen

– Nu har vi rena, torra lokaler med bra arbetsmiljö för elever och personal och kan koncentrera oss på elevernas undervisning i stället för problem med läckande tak, säger Anna Börjesson med ett brett leende. Hon är biträdande rektor på Åkeredsskolan.

Under tre månader bussades 225 elever till Kvibergsskolan. Men nu är alla elever tillbaka på Åkeredsskolan.

– Det känns på den positiva stämningen på skolan. Nu kan Åkeredsskolan fokusera helt på undervisning och inte på undermåliga lokaler, säger Anna Börjesson.

Svartedalsskolan. Foto: Hanna Brage