Hållbarhet genomsyrar byggnad och verksamhet. Bandet är klippt och förskolan Backa Kyrkogata 11 är nu invigd. Bandet består, precis som så mycket annat på den här förskolan, av återbrukat material. Förskolan, som är byggd med målet att vara fossilfri, inspirerar och utmanar både barn och pedagoger. ”Titta vi kan också bygga!” berättar barnen och visar en stor skogskoja som de har konstruerat av pinnar.
Foto: Joakim Svensson Hammond
− Jag gillar mest att vara ute! Då leker vi kurragömma. Titta där bakom kojan är ett jättebra ställe! säger Molly, 3 år. Hon och kompisen Liam, 4 år, visar sina favoritställen på förskolan och berättar att det finns fyra ekorrar, många harar, sniglar, myror och andra insekter som huserar på gården.
Mycket återbrukat material
Barnen har precis klippt bandet i samband med invigningen av deras nya förskola Backa Kyrkogata 11. Clara Jovic som är rektor förklarar upplägget för gästerna.
− Vanligtvis klipps bandet efter att talen är genomförda, men barnen vill klippa nu och det är för barnen vi är här, så då gör vi det nu! säger Clara Jovic.
Och barnen klarar uppdraget galant även om det är lite segt att klippa i tygbandet, för precis som så mycket annat på den här förskolan består bandet av återbrukat material – i det här fallet tygremsor.
Älskar att vara ute i alla väder
På förskolan Backa Kyrkogata 11 är barnen tillsammans med pedagogerna i en ständig utvecklingsprocess där de utforskar och upptäcker tillsammans. Förskolans unika träbyggnad inspirerar och sätter i gång tankeprocesser om hållbarhet och miljö. ”Titta vi kan också bygga!” berättar barnen och visar en stor skogskoja som de har konstruerat av pinnar.
Barnen älskar att vara ute i alla väder berättar pedagogerna. Förskolegården består av naturtomt och skogen finns alldeles intill. Dit gör barnen utflykter för att samla in naturmaterial som mossa, gräs, stenar, pinnar och bark, som de skapar med i verksamheten.
”Huset visar oss att vi behöver tänka nytt”
− Det här huset visar oss att vi behöver tänka nytt, se saker ur många olika perspektiv och bryta normer och det stärker oss i vårt demokratiska uppdrag. Miljöerna, pedagogiska tankar, forskning och material, vi blir aldrig färdiga och det vill vi inte heller bli för vi utvecklas hela tiden, säger Louise Daji Pettersson, som är pedagogista på förskolan.
Förskolan Backa Kyrkogata 11 har vunnit nationellt hållbarhetspris. Den byggdes med målet att vara fossilfri och resultatet blev en minskad klimatpåverkan med 70 procent jämfört med bygget av en vanlig förskola, något som gör den unik i Sverige.
Foto: Joakim Svensson Hammond