Hjärta, hjärna och fotboll. Det är slagorden för Hjällboskolans nya profilklass Fotbollskicken. Ambitionen är att eleverna ska göra sitt bästa – i skolan, som medmänniska och på fotbollsplanen. Satsningen är ett samarbete mellan Hjällboskolan och fotbollsklubbarna Lärje Angered och engelska Chelsea.

För eleverna i 7F på Hjällboskolan står fotbollsträning på schemat ett par gånger i veckan. Under 80 minuter två gånger i veckan får de individuell träning för att utvecklas som spelare.

Skolarbetet lika viktigt

– Alla i klassen tränar fotboll i lag på fritiden. Här anpassas övningarna helt efter individen, de får öva sig på sådant som insida skott, passningar, dribblingar och fintar, säger en av klassens tränare, Mario Jadonic, som driver företaget Elite Football Coaching.

Mario Jadonic egna erfarenheter av en aktiv fotbollskarriär på elitnivå, både som spelare och tränare, kommer förstås sätta sin prägel på verksamheten. Men det handlar inte om att alla ska bli fotbollsproffs. Man måste satsa lika seriöst på skolarbetet som på fotbollen.

Stärker fysiskt och psykiskt

– Vi jobbar med tre grundpelare: Nummer ett är skolarbetet och att utvecklas som människa kommer tvåa. Först som nummer tre hamnar fotbollen, säger Mario Jadonic.

Minst lika viktig som fotbollsträningen är livskunskapen på fredagarna. Då pratar man med eleverna om allt från hur en proffsspelare lever till relationer, mobbning och droger. Eller varför någon väljer att bära kniv.

– Det handlar om att stärka ungdomarna både fysiskt och psykiskt. De som inte blir proffs kan använda sin styrka till att bli läkare eller advokater, säger Mario Jadonic.

Chelsea-tränare ska träna klassen

Hjällboskolan samarbetar med idrottsföreningen Lärje-Angered – en klubb som Chelsea hämtat spelare från. Tidigare i år skrev storklubben kontrakt med en 16-årig talang från Lärje-Angered.

Nu blir också Chelsea involverade i Hjällboskolans satsning.

– Tanken är att vi ska bjuda in någon Chelsea-tränare som ska träna klassen under ett par veckor. Vi ska också försöka åka till Chelsea för att se en match. Sedan vet man aldrig – alla klubbar slåss om talanger, säger Mario Jadonic.

Än så länge finns bara en fotbollsklass på Hjällboskolan, men den långsiktiga planen är att fylla på med en ny klass varje läsår.