Späckat program på Draken. Hallå där Jasmine Isdrake, konstnärlig ledare och producent för Vetenskapsfestivalens invigning på Draken i morgon tisdag 2 april. Vad står på programmet för invigningen?

Jasmine Isdrake.

– Kvällens huvudtalare är Cédric Villani, som är matematiker och president Emmanuel Macrons rådgivare för Frankrikes strategi för artificiell intelligens. Hans tal kommer ha temat ”(Un)expected intelligence” och kommer att handla hur vi med hjälp av matematiken kan tänka bortom det vi redan känner till.

Det låter lite svårgreppbart?
– Ja, men han gör det på ett underhållande och enkelt sätt. Målet med hans tal, och programmet i stort, är att få folk att tänka lite utanför de där påhittade boxarna som vi är så bra på att begränsa oss med.

Vad står mer på programmet?
– Förutom vår huvudtalare blir det visuell konst och animationer av Josef Lepša och Jan Hrdlicka från Tjeckien, audiovisuella installationer av HJ och Håkan Lidbo och musik av det nyskapande bandet dÁrc vars bandmedlemmars musik bland annat varit med i tv-serierna Grey’s Anatomy och Mad Men.

– Och ett panelsamtal, där huvudtalaren Cédric Villani diskuterar med filosofen Åsa Wikforss och koreografen Louise Crnković-Friis. Deras samtal kommer att knyta an till Festivalens tema – Den svindlande tanken – och om hur människans hjärna utvecklats tillsammans med tekniken. Jag tycker det är väldigt intressant att vi har med en koreograf med ett kreativt konstnärligt perspektiv i samtalet.

Vilka är festivalens samarbetspartners för invigningen?
– Att vi kan satsa så stort beror på en donation från Sten A Olssons stiftelse, som finansierar programmet på invigningen. Dessutom samarbetar vi med BBC och Franska Institutet. Marnie Chesterton från BBC-podden CrowdScience kommer också att leda kvällen och panelsamtalet.

Biljetterna är gratis, men det är ett begränsat antal platser. Finns det några kvar?
– Ja, det finns ungefär 150 platser kvar och efter det kan en sätta upp sig på väntelista (se länken nedan, red:s anm).