Barnen bakar och styr rymdfarkost. Fräntorpsgatans förskola är en av Göteborgs Stads förskolor som tar hjälp av minikockar. Genom att vara i köket och hjälpa till lär sig barnen mer om vad de äter och hur det går till när man lagar maten.

Två och två kommer de. Med noga tvättade händer och nyfiken blick guidas de runt i köket bland stora maskiner och vita kockrockar. Nu ska de få vara med och se till så att alla kompisar får i sig något gott.

– Först visar vi dem runt, berättar om vilka maskiner de får röra och vilka de inte får röra. Jag har fått höra att diskmaskinen ser ut som en stor rymdfarkost, säger Inger Håkansson, kock på Fräntorpsskolan.

Stolta minikockar

Genom att vara i köket och hjälpa till får barnen en större inblick i vad de äter och hur det går till att laga maten.

-Vi pratar med dem om näring och var maten kommer ifrån, det finns oändliga möjligheter att integrera kunskap om mat i den vardagliga verksamheten, det är något vi vill jobba vidare med tillsammans med pedagogerna, säger Inger.

Noga utvalda moment

Innan barnen får komma in i köket krävs noggrann planering, de behöver vara helt symtomfria och inte ha några sår. Personalen på avdelningen stämmer av med barnens vårdnadshavare att de får lov att vara i köket.

Måltidspersonalen väljer sedan ut lämpliga moment som barnen kan utföra med viss vägledning. Det kan vara allt från att skära sallad eller knäcka ägg till att röra i grytor eller ladda diskmaskinen full med bestick.

– De får kockskjortor och mössa, de flesta tycker att de ser riktigt fina ut och vill gärna visa upp sig för kompisarna, entusiasmen smittar av sig och gör att fler vill hjälpa till i köket, säger Inger.

– Dagen avslutas alltid med en fruktstund inne på kontoret, där får de sitta i en snurrstol som är omåttligt populär. Det här gjorde vi varje torsdag innan pandemin, jag hoppas verkligen att vi kan få bjuda in barnen till hösten igen.

”Växer med uppgiften”

– Precis som vid pedagogiska måltider där pedagoger på ett naturligt sätt kan prata med barnen om mat och hälsa, kan vi i köken fortsätta det samtalet med barnen. Vi kan exempelvis prata om näringsrik mat eller vikten av att ta vara på matsvinn. De växer med uppgiften och får känna att de klarar av saker de kanske aldrig provat förut. Med matlagning är resultatet så konkret och omedelbart, det passar nyfikna barn, avslutar Inger.